Тереза Мей призна: Може и да отложим Brexit, но "за кратко"

1138
Тереза Мей призна: Може и да отложим Brexit, но "за кратко"
Снимка: Pixabay

Британският премиер Тереза Мей обяви пред депутатите, че им оставя възможността да отложат датата на Brexit за "кратък и ограничен период", ако отхвърлят нейното споразумение за излизане от ЕС и откажат страната да се оттегли от общността без сделка.

Допускането на възможност за отлагане на раздялата с едновременното премахване на непосредствената заплаха от напускане на ЕС на 29 март без сделка бележи един от най-важните обрати в лабиринта на кризата, обхванала Великобритания след референдума през 2016 г., коментира агенция Reuters.

Новият завой на лейбъристите за Brexit е с условие

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин си навлече гнева на поддръжниците на Brexit, след като ясно обяви, че подкрепя втори референдум ...

Мей повтори, че тя лично е против такова отлагане и подчерта, че то не може да продължи след юни, тъй като в противен случай Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент в края на май.

Мей разкри, че възнамерява да действа в три етапа. Най-напред, до 12 март ще представи на депутатите променен вариант на споразумението за развод, което подписа с Брюксел в края на ноември и което парламентът отхвърли с голямо мнозинство в средата на януари.

Ако на 13 март новият вариант бъде отхвърлен, тя ще поиска депутатите да кажат дали искат да напуснат ЕС без споразумение. Ако откажат, тогава на 14 март тя ще внесе предложение, с което ще пита депутатите дали искат кратко и ограничено удължаване на преговорите по член 50 от Лисабонския договор, който даде началото на процеса по излизане от ЕС преди почти 2 години.

"Аз лично съм против удължаване на член 50. Нашата приоритетна цел трябва да е да работим за споразумение и да напуснем на 29 март" ЕС, подчерта Мей. Тя обаче добави, че иска да отговори на безпокойството на депутатите от наближаващия краен срок.

Много от министрите в кабинета ѝ през последните дни заплашиха да подадат оставка, ако се стигне до напускане на ЕС без сделка.

Лейбъристката партия поема ангажимент за втори референдум за Brexit

Лейбъристката партия заяви, че е поела ангажимент да подкрепи втори референдум за напускане на Европейския съюз, ако нейният план за Br...

Мей каза пред депутатите, че в преговорите с ЕС има "добър напредък" и тя се опитва да постигне промени в текста за предпазния механизъм, за да се гарантира отворена граница с Ирландия.

Тя подчерта изрично, че Великобритания ще напусне на 29 март без сделка, само ако е налице категоричното съгласие на Камарата на общините по този въпрос.

Днес Мей обяви, че всяко удължаване на преговорния процес за Brexit няма да отстрани варианта за напускане без сделка, а само ще направи "ръба на скалата много по-остър" за няколко месеца.

Според Бет Ригби - зам.-политически редактор на телевизионния канал "Sky news", днешното изявление на Мей е съществена промяна в политическата ѝ позиция в посока обединение с крилото на привържениците на евроинтеграцията в Консервативната партия.

ЕС би могъл да помогне на Великобритания да произведе втори референдум за Брекзит, като ѝ позволи да определи евродепутати, които да работят за много кратко, каза днес външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com