Тереза Мей съвсем закъса - какво ще прави, след като сегашната сделка за Brexit вече не може да бъде гласувана?

4308
Тереза Мей съвсем закъса - какво ще прави, след като сегашната сделка за Brexit вече не може да бъде гласувана?
Снимка: Getty Images/Guliver

Хаосът във Великобритания заради Brexit стана още по-голям, след като председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу не допусна премиерът Тереза Мей да поиска трето гласуване от депутатите за нейната сделка за Brexit с ЕС. Това може да стане само ако се стигне до фундаментална промяна на самата сделка, пише The Guardian, цитиран от Агенция "Фокус".

В оставащите 11 дни до официалното напускане на Евросъюза от Великобритания, Мей е принудена да насочи плановете си към друг смислен вот, тъй като Бъркоу обяви, че тя не може да изпита депутатите да гласуват за една и съща сделка, след като те самите я отхвърлиха вече на два пъти, при това с огромни разлики в гласувалите в нейна подкрепа и против. Междувременно ЕС се кани да предложи нова дата, до която да се отложи Brexit, за да се разреши кризата - вероятно параметрите на предложението ще станат ясни на 21 март.

Ще се появят ли "жълти жилетки" на Острова при провал на Brexit?

Великобритания може да има своите "жълти жилетки" при провал на напускането на Европейския съюз. Походът на Найджъл Фараж в подкрепа на...

Какво трябва да се случи за ново гласуване в британския парламент - трябва въпросът "да не се отличава от него като словесност, но да е различен по същина", според Бъркоу, който се позовава на прецедент от 1604 година. С тези думи той ясно казва, че трябва да има промяна в онова, което ЕС предлага.

"Бъркоу няма да позволи ново гласуване на сделката по Brexit, ако ЕС не се съгласи на нови промени. Изненадващата му намеса означава, че Мей ще трябва в четвъртък да отиде на лидерската среща в Брюксел с молба за дълго отлагане на правоприлагането на Член 50 от Лисабонския договор. Това на свой ред ще означава, че Обединеното кралство ще похарчи повече от 100 млн. паунда, за да участва в изборите за Европейски парламент", прогнозира The Guardian.

По време на отлагането парламентът трябва да вземе решение как да излезе от задънената улица - потенциално през втори референдум, избори или междупартийно предложение за мек Brexit. Алтернативата, според правителствени източници, е Мей да успее да договори с ЕС достатъчно дълго да се проточи действието на Член 50, при което да се приеме специална "клауза за излизане", която да дава възможност то да бъде прекратено в момента, в който нейната сделка мине в парламента преди европейските избори.

Съществува и опция, която не трябва да се пропуска, определяна като "павиране, трасиране на вота" – да се остави споразумението настрана, ако мнозинството в Долната камара се споразумее да прегледа отново цялата сделка.

Brexit не може да се отложи след 1 юли, гласи становище на ЕС

Brexit не може да бъде отложен след 1 юли, ако Великобритания не вземе участие в изборите за Европейски парламент в края на май. Това г...

Някои твърдолинейни консервативни брекзитиери са доволни, че се провалиха усилията на Мей да прокара проекта си. Те се надяват ЕС да наложи вето на удължаване на действието на Член 50 и Обединеното кралство да се види принудено да напусне Съюза на 29 март без сделка. Правителствени източници съобщават, че се обсъжда подобен сценарий, но с уговорката, че ЕС е твърде благосклонен да разреши удължаване на действието на станалия прословут Член 50-ти. Според един от тях, "съвсем ясно е, че мотивът на председателя е да изключи възможността за смислен вот през тази седмица, което на практика означава начин да се запази вероятността за по-малко удължаване. Кара те да повярваш, че той иска по-продължително действие, при което парламентът ще овладее процеса и ще наложи мек Brexit. Но ако човек мисли, че това не води до сделка, трябва да му кажа, че е на съвсем погрешен път – Бъркоу никога нямаше да постъпи така, ако целта му беше друга".

Или както каза един от министрите в кабинета на Мей след решението на Бъркоу: "Точно когато изглеждаше, че редът ще се появи от хаоса и в един миг се надявахме, че сме постигнали достатъчно голяма подкрепа за сделката, Бъркоу измисли този мотив, за да възстанови хаоса".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа