Терористите от Париж може да са част от канал на ИД, минаващ през Балканите

2433
Терористите от Париж може да са част от канал на ИД, минаващ през Балканите
Снимка: Gettyimages.com

Френският терорист Салах Абдеслам е използвал две телефонни карти "Samsung", пише сп. Newsweek, позовавайки се на таен документ на френските служби.

Едната телефонна карта е била хърватска, а другата албанска. Списанието посочва и че „Ислямска държава” е внедрила голям брой бойци в повечето балкански държави.

Абдеслам планирал атентат в Белгия като този в Париж

Един от основните заподозрени за организирането на атентатите в Париж през миналия ноември – Салах Абдеслам, е планирал атентат...

Според "Вечерни лист" хърватските служби в сътрудничество с френските служби проверяват информацията, че някои от нападателите в Париж през ноември са използвали мобилни телефони, закупени в Хърватия. Проверява се дали при атаките на стадиона, кафенетата и ресторантите в Париж нападателите са използвали мобилен телефон от Хърватия, а двама от тях, не както досега се смяташе за един, на път от Сирия за Париж са минали през Гърция, по балканския маршрут през Хърватия, използвайки фалшиви документи. Според един от свидетелите, организаторът на френските атентати Абделхамид Абауд е казал на свой роднина - Хасни аит Булахсен, че от Сирия е дошъл през балканския маршрут, като се е слял с мигрантите заедно с още 80 бойци, влезли по същия начин в Европа.

27-годишният Салах Абдеслам е главният заподозрян за терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г.. Той беше арестуван от белгийската полиция в средата на този месец в Моленбек, където е израснал. Френските власти искат той да бъде предаден на Париж, където го очакват обвинения в тероризъм заради участието му нападенията на 13 ноември, при които загинаха 130 души. Неговият адвокат Свен Мари, който се е появи пред следствения съд на Белгия на първото изслушване по процедурата за екстрадиране поиска спешна екстрадиция на неговия клиент във Франция. Решението беше отложено за 7 април.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа