The Insider: Компания маскира доставки за руската армия като хуманитарна помощ

3168
The Insider: Компания маскира доставки за руската армия като хуманитарна помощ
Снимка: Getty Images/Guliver

От самото начало на инвазията в Украйна, руската Auchan доставя стоки за руските военни в териториите на окупираните региони на Украйна. Това се казва в съвместно разследване на The Insider и Le Monde, като се уточнява, че доставките за военните са позиционирани като „хуманитарна помощ“ и се състоят както от стоки от складовете на Auchan, така и от стоки, събрани от доброволци на територията на магазините в различни региони на страната. В някои региони доставките са организирани в пряко сътрудничество с местните власти. В допълнение към доставката на стоки, Auchan помага на службите за военна регистрация и вписване да наемат мобилизирани измежду своите служители. Това пише в пространен материал руският The Insider.

Когато глобалните марки започнаха да напускат Русия след началото на инвазията, френският Auchan остана, заявявайки: „Не е наш избор да изоставим нашите служители, техните семейства и нашите клиенти.“ В същото прессъобщение, публикувано на 27 март 2022 г., няколко дни след като Зеленски поиска от френските компании да напуснат руския пазар, Auchan твърди : „Печем пресен хляб за украинци и руснаци всеки ден в нашите магазини, което е жизненоважно в момента ." Дали хлябът от Auchan е жизненоважен за оцеляването на руснаците е спорен, но както успява да установи разследването, към момента на това изявление Auchan вече е предоставил подкрепа не само на своите служители, но и на руската армия.

Русия не може да победи с новата офанзива: Говорят руски военни авторитети (ВИДЕО)

Руската армия няма шанс да проведе нова голяма успешна офанзива. Тази позиция защитават доста известни и считани за руски военни експер...

Според разследването, на 15 март 2022 г. Наталия Зелцер, контрольор на отдел Auchan-Санкт Петербург, изпраща писмо до колегите си, в което се инструктират служителите да доставят хуманитарна помощ в магазин Северни. От текста се вижда, че всички тези стоки са предназначени за мъже (например, минималният размер на чорапите в списъка е 25-ти, което съответства на 40-ия размер обувки), има цигари (които изобщо не се доставят като хуманитарна помощ) , запалки, самобръсначки, но няма нищо за жени и деца. Броят на стоките (1000 туби паста за зъби, 500 запалки) показва, че е имало много получатели, това би било достатъчно за един или два батальона. Общата стойност на тази мартенска партида "помощ" е 2 милиона рубли.

По-нататък в кореспонденцията, с която от The Insider разполагат, Зелцер пише до централния офис и моли да издаде „хуманитарна помощ“ като покупка от десет юридически лица. От московския офис идва отговор, в който са изброени десет юридически лица. The Insider разполага с фактури от тези юридически лица, така че плащането действително е извършено към тях. Въпреки това, един логистичен мениджър на Auchan-Санкт Петербург казва пред изданието, че Auchan всъщност предоставя тези артикули безплатно от складовете си. Тя обаче уточнява, че не знае кой е крайният получател – военни или цивилни. 

Вярно е, че Алексей Р., приемникът на един от петербургските Ашанови, с когото The Insider разговаря, твърди, че всичко е ясно на всички: „Веднага казах от първия имейл, че изобщо няма да се приближа до това и когато изпратиха, попитах Зелцер къде е тази "хуманитарна помощ", тя каза: "Помислете сами." Започнах да настоявам: „И накъде?“ - а тя отговори: „На специална военна операция“ и след това добави: „За съжаление“.

Следете развитието на войната в Украйна тук

The Insider се свързва с ръководителите на 10-те хуманитарни компании и някои от тях били открити за това. Така например директорът на MTK LLC Сергей Пома и директорът на Energia-3000 LLC Галина Баранова признават, че руските военни са получили помощта, но отказват да дадат подробности. Някои изобщо отказват да отговорят, а някои си измислят „истории“, като например Татяна Некрасова, директор на Venta LLC, която казва, че е купила тениски и чорапи за своите служители в склада. Когато The Insider пита защо персоналът на нейния склад се нуждае от 500 запалки, тя отговаря, че през март са се страхували от украински саботаж и прекъсвания на електрозахранването. На въпроса как запалките ще ѝ помогнат да реши проблема с прекъсването на тока, Некрасова отговаря: за да затопли печката. На въпроса дали складът на Вента е оборудван с печка на дърва, тя отговаря утвърдително. След въпрос дали 500 запалки са много за компания от седем души, Некрасова отказва повече да отговаря.

ВИДЕО: С дронове от дарения от цял свят украинците удариха руски танкове

Благодарение на дарения през платформата United24, която е достъпна в цял свят, украинската армия успя да унищожи руска военна колона с...

Фирмите, избрани за легализирането на доставките за военните, са взаимосвързани: всички те обслужват Санкт-Петербургското държавно унитарно предприятие „Пасажиравтотранс“, което от своя страна принадлежи на градския транспортен комитет. По-рано заместник-председателят на Комитета по социална политика на града Александър Любимов се хвали как, следвайки инструкциите на губернатора Беглов, те „заедно с колеги от Комитета по транспорт“ са разработили логистиката на доставките на „хуманитарна помощ“ за Министерството на отбраната. По думите му до октомври така са събрали 280 тона от различни организации.

Auchan участва не само в петербургските си магазини в доставките за окупационните войски. Това се доказва от факта, че доставките са били координирани с московския офис, както и от факта, че в други региони събирането на помощи също е било наблюдавано на територията на търговски центрове, собственост на Auchan. Така например в Самара, Рибинск и Владимир на територията на магазините на Auchan е имало пунктове за събиране на „хуманитарна помощ за Донбас“. Сергей Чубко, ръководител на неправителствената организация „Близки хора“, която предоставя помощ на военните, дори се снима във Владимир със служителя на Auchan Алексей Соколов, подписвайки тази снимка с думите: „Получих подкрепата на партньори“.

Трябва да се отбележи, че според международното право само помощта за цивилното население се счита за хуманитарна помощ по време на международни конфликти. Подкрепата на една от враждуващите страни може да наложи на Auchan санкции и да доведе до напускане на компанията от руския пазар, което за Auchan, който има 230 магазина в Русия, е 10% от оборота, тоест около 3,2 милиарда евро годишно .

Очевидно не само Auchan, но и Leroy Merlin, който принадлежи към същия холдинг, също се е занимавал с доставка на стоки за окупираните територии. Във всеки случай видео от Мариупол, публикувано през декември, показва как членове на Младата гвардия на Единна Русия разтоварват еднакви палети с търговската марка Leroy Merlin, пише The Insider, като се позовава на разпространени кадри от доставки на "хуманитарна помощ" в Мариупол.

Любопитно е, че Auchan подкрепя войната не само с така наречената хуманитарна помощ, но и като помага на властите в борбата срещу лицата, които избягват военната служба. Auchan събира и предава данни за своите служители на службите за военна регистрация и вписване и след това, след обявяването на мобилизацията, помага на службите за военна регистрация и вписване да изпълнят нормата: на работното място на служителите връчват призовки и предлагат да напуснат, твърди свидетел на една от тези случки пред The ​​Insider.

Росгвардия е разстреляла 6-ма руски военни за поддържане на дисциплината

Руското военно командване е разположило части от Националната Росгвардия на фронта в Украйна, за да поддържа дисциплината сред мобилизи...

Руското ръководство на Auchan отказва коментар по темата, а пресслужбата на френския клон на компанията заявява, че компанията е извън политиката и не се занимава с никаква поддръжка на военнослужещи, пише в заключение изданието. В крайна сметка обаче от Auchan официално отрекоха да помагат на руската армия - само на цивилното население.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кр.исталина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

Михаел Рот: Европейската история в момента се пише в Тбилиси (ВИДЕО)

Фон дер Лайен: Не изключвам споразумение с Европейските консерватори и реформисти

Нещо важно за приемането на еврото в България през 2025 г

Мемоарите на Меркел излизат през ноември

Сърбия ще изпрати свой посланик в Киев за първи път след руската инвазия

Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

ЕС удължи режима на свободна търговия с Украйна, но с предпазни механизми

Лавров: Чакаме Запада на бойното поле (ВИДЕО)

Взривни устройства в хипермаркети и кафене: Осуетени са атентати в Киев, поръчани от Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа