Турция обяви дипломатическа война на Холандия

1653
Турция обяви дипломатическа война на Холандия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция замрази отношенията си на високо равнище с Холандия, след като по-рано холандското правителство възпря провеждането на агитационни митинги от страна на турски политици в страната. Освен това Анкара няма да позволи на холандския посланик да се завърне в Турция, предаде БГНЕС. В допълнение към тези мерки се прекратява и дейността на парламентарната група за приятелство между Турция и Холандия. Анкара обаче няма да прилага никакви санкции и ограничения върху посещенията на обикновените холандски граждани.

„Докато Холандия не даде компенсация за стореното, отношенията на високо равнище и планираните визити на министерско и по-високо равнище ще бъдат отменени“, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш след проведена среща в Анкара.

Турските власти обсъждат варианти за преразглеждане на взаимоотношенията си с ЕС, заяви по-рано по тв канала „А Хабер“ турският президент Реджеп Ердоган.

Кунева: Конфликтът между Холандия и Турция надхвърля Европейския съюз

Конфликтът между Холандия и Турция надхвърля Европейския съюз. Това заяви бившият вицепремиер и министър на образованието Меглена Кунев...

"Въпросите за преразглеждане на отношенията с ЕС са заложени в нашия дневен ред. Сега обаче главната цел е 16 април (бел. ред. - датата на референдума за поправки в конституцията, разширяващи правомощията на президента). Всички знаят моите съображения по отношение на ЕС", обясни Ердоган. Според него Европа, както и досега се опитва да заблуждава Турция, като „и в периода на председателството на Малта тази тактика продължава“. Ердоган отбеляза, че в тези условия Турция трябва да се заеме с преразглеждане на отношенията си с ЕС.

„Те постъпват нечестно. Дадоха ни обещания за бежанците, говореха за помощ от 6 млрд. евро. Дойдоха 750 млн. евро“. Той припомни и че визовата либерализация е трябвало да се случи в края на 2016, но това не е станало.

Ердоган обвини в телевизионно интервю германския канцлер Ангела Меркел, че подкрепя терористите. Той заяви, че Берлин е оставил без последстващи действия досиетата 4 500 предполагаеми терористи, предоставени от Анкара. „Меркел, ти подкрепяш, храниш терористите. Предадохме 4,5 хиляди досиета, но нищо не е направено по тях”, каза президентът.

Ангела Меркел реагира с кратко изявление на нейния говорител. Той каза, че германският канцлер няма да участва в състезание по провокации.

Турция за момента не е прекъснала преговорния процес за присъединяване към ЕС в качеството си на пълноправен член, но през последната година той почти не се развиваше, тъй като отношенията между Анкара и Брюксел все повече се обтягат. Ердоган заяви в интервю за турска медия, че явно някои страни-членки на ЕС не могат да приемат възхода на Турция като нововъзникваща сила. Той отправи и директно обвинение, че те умишлено се опитват да саботират гласуването в полза на референдума за измененията в турската конституция.

Анкара: Отношението на Нидерландия към Турция заплашва фундаменталните ценности на ЕС

Отношението, което Нидерландия демонстрира по отношение на Турция, е заплаха за фундаменталните ценности на Европейския съюз. Това заяв...

Коментар

В коментар за Deutsche Welle Бернд Ригерт обясни, че ЕС трябва да покаже червен картон на Турция, но досега геостратегическото положение на страната по отношение на бежанската криза е карало редица европейски лидери да се въздържат.

На срещата на върха в Брюксел изобщо не стана дума за провокациите на Анкара и за стратегията ѝ да изнесе предизборната битка за референдума в либерално-демократичните европейски държави. Евросъюзът не заплаши Турция, че ще ѝ спре помощите. Защото, както е известно, Брюксел е планирал стотици милиони евро за Турция - като "предприсъединителни помощи" включително за изграждането на правовата държава. Взети заедно, тези факти започват да звучат като политически фарс.

Досега единствено австрийският канцлер Керн настоява за обща позиция относно действията на Турция. Такава обаче все още няма. Ангела Меркел избягва да каже гръмко "не" на политическите маневри на турското правителство преди референдума. Тя се стреми да свали напрежението, но опитът ѝ засега се проваля. И ще продължи да се проваля и през идните седмици. Защото до референдума на 16-ти април турското правителство най-вероятно няма да спре с провокациите си и ще се опитва да вбие клин между държавите от ЕС.

В момента турските министри имат право да участват в предизборни изяви във Франция, в Германия – понякога да, понякога не, а в Холандия дори ги обявяват за нежелани персони. В Швеция пък беше прекратен един договор за наем на зала, където трябваше да се проведе турско предизборно мероприятие. Дания отмени посещението на турския премиер. Всичко това обаче не прилича на единна позиция. А такава позиция би била възможна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа