Турция вече свободно ще пропуска нуждаещи се от лечение български граждани

2188
Турция вече свободно ще пропуска нуждаещи се от лечение български граждани
Снимка: iStock

Турция ще пропуска от 20 май 2020 г. свободно всички български граждани, нуждаещи се от лечение в турски болници, с до двама придружители, без те да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Нота за това е изпратена от Министерството на външните работи на Турция до посолството ни в Анкара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи на Република България.

Така, след решение на турското Министерство на здравеопазването, отпада необходимостта от индивидуално искане за разрешение по дипломатически път за всеки един случай на лечение в Турция.

Безработните в Турция може да достигнат 6,5 милиона поради COVID-19

Турция може да се изправи пред 6,5 милиона безработни в резултат на коронавируса, заяви Ерол Таймаз, професор по икономика в Близкоизто...

Пациенти в Турция ще бъдат приемани в областта на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирургия, хирургическата онкология, медицинската онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи и трансплантацията на костен мозък.

Гражданите, които се нуждаят от лечение, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара Есенбоа. По суша те ще могат да влизат през България от ГКПП „Капитан-Андреево-Капъкуле“ и през Грузия - през ГКПП „Сарп“.

При влизане в Турция на граничните пунктове на пациентите и техните придружители ще се извършват PCR тестове за Covid-19 срещу заплащане или ще се вземат проби за PCR тест.

Болниците, в които пациентите и техните придружители ще бъдат приемани, трябва да имат издаден от турското здравно министерство международен лиценз за разрешение за здравен туризъм, да бъдат оборудвани с компютърна томография и магнитен резонанс.

Ердоган: Турция участва в новия световен ред

За първи път след Втората световна война Турция има възможност да участва активно в процеса на реформиране на съществуващия световен ре...

В лиценза и сертификата за дейност трябва да фигурират следните специалности: гръдни заболявания, вътрешни болести, детско здраве и детски болести, инфекциозни болести и клинична микробиология. Лечебните заведения трябва да имат отделение за реанимация за възрастни трета фаза. За пациентите, идващи от чужбина по линия на международния здравен туризъм, в болницата трябва да има обособено помещение на отделен етаж или коридор, така че да няма контакт с други пациенти или придружаващи лица.

Пациентите, които ще бъдат приемани, ще бъдат регистрирани в системата за проследяване на пациенти на компанията „Международни здравни услуги“ към турското здравно министерство (USHAŞ) и след предварително одобрение ще бъдат изпращани писмени разрешения до съответните звена. Информацията и документите, поискани за предварително одобрение, ще бъдат публикувани от USHAŞ.

Облекченията за приемане на граждани за лечение в Турция освен за български граждани, важат и за граждани на Република Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Албания и Румъния.

 

Учени прогнозират до 40 000 млн. заразени и над 180 000 жертви на вируса в Турция при липса на изолация

Лятото няма да спаси човечеството от коронавируса, казва турският експерт. Според него това по-скоро ще свърши информираността. Според...

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа