Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турската опозиция вече има общ кандидат за президентските избори

09 януари 2023, 10:50 часа • 2668 прочитания

Турската опозиция ще обяви своя единствен кандидат за предстоящите президентски избори през февруари, заяви Абдулкадир Селви, колумнист на вестник "Хюриет", близък до правителствените кръгове.

Следващите общи избори в страната - както президентски, така и парламентарни - са насрочени за 18 юни 2023 г. Но миналата седмица Ердоган обяви, че изборите ще бъдат изтеглени за по-ранна дата, за да се "вземат предвид сезонните условия".

"За февруари е планирано съвместно обявяване на общ кандидат за президент, формата на предизборния съюз и мандата на шестимата лидери", каза колумнистът.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото движение (ПНД) по-рано сформираха Алианс на народа. Лидерът на турските националисти Девлет Бахчели заяви, че президентът Ердоган ще бъде кандидатът на Алианса на народа на предстоящите избори. Самият президент дълго време не коментира номинацията, но на среща със свои поддръжници обяви, че възнамерява да се бори за поста на държавен глава, като призова основния си съперник Кемал Кълъчдароглу, лидер на най-голямата лявоцентристка опозиционна Народнорепубликанска партия на Турция, да обяви името на опозиционния кандидат. Опозицията все още не е обявила свой кандидат.

ОЩЕ: Разединената турска опозиция има малко време да се обедини срещу Ердоган 

Междувременно се провеждат периодични срещи на лидерите на шестте опозиционни партии, на които присъстват Мерал Акшенер, ръководител на Добрата партия (Iyi parti), Темел Карамоллаоглу, председател на дясната сунитска Партия на щастието (SP), Гюлтекин Уйсал, ръководител на кемалистко-консервативната Демократическа партия, Али Бабаджан, лидер на либералната Партия на демокрацията и пробива (DEVA), и Ахмет Давутоглу, бивш министър-председател на Турция и ръководител на партията „Бъдеще“.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес