Разединената турска опозиция има малко време да се обедини срещу Ердоган

1784
Разединената турска опозиция има малко време да се обедини срещу Ердоган
Снимка: iStock

На пръв поглед моментът не би могъл да бъде по-добър за опитите на разединената турска опозиция да сложи край на продължаващата две десетилетия власт на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите, които трябва да се проведат до юни, пише АФП, цитирана от БГНЕС.

Инфлацията се покачва, одобрението за Ердоган спада, а гневът се надига заради използването на съдилищата от неговата ислямска партия за преследване на инакомислещите и отстраняване на политическите съперници.

Но разполагащите с достатъчно време шест съюзнически опозиционни партии се карат за всичко, включително за това кой кандидат да издигнат срещу Ердоган. "Турската опозиция изглежда много дезорганизирана", заяви пред АФП западен дипломат при условие за анонимност.

Кампанията на опозицията "изглежда абстрактна и далечна" за избирателите, особено в страна, където медиите са силно контролирани от правителството, казва и Кемал Киричи от базирания във Вашингтон институт "Брукингс".

ОЩЕ: Ердоган ще бъде номиниран за Нобелова награда за мир 

Печеливша формула

Формулата за успех на Ердоган се основава на способността му да сплоти достатъчно елементи от многоликото турско общество - светски и религиозни, етнически турци и кюрди, националисти и либерали - за да продължи да печели на изборите. Но гневът срещу мащабните репресии, последвали неуспешния преврат през 2016 г., както и последвалата икономическа криза, саботират пътя му.

Опозицията остави настрана различията си и се обедини в една единствена задача - да отстрани съюзниците на Ердоган на общинските избори през 2019 г. Те спечелиха кметските надпревари в трите главни града - Истанбул, Анкара и Измир - разбивайки аурата на политическа непобедимост на Ердоган. Сега те се надяват да направят това отново.

Лични съперничества

Незавидната съдба на популярния кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, един от най-признатите в международен план съперници на Ердоган, подчертава тежкото положение на опозицията. Миналия месец съдът му забрани да участва в политиката заради клевета по дело, свързано с победата му през 2019 г., която първоначално беше анулирана. Имамоглу може да продължи да изпълнява функциите си на кмет, докато процесът на обжалване се точи в съдилищата. Но отделна проверка на Министерството на вътрешните работи срещу неговия офис по обвинения в "тероризъм" заплашва да го отстрани по-рано. Двата случая правят кандидатурата на Имамоглу изключително рискова за опозицията, въпреки че според социологическите проучвания той ще победи Ердоган в пряка надпревара.

ОЩЕ: Ердоган твърди, че няма нищо общо с осъждането на истанбулския кмет 

Ердоган: 2023 г. ще бъде година на нов скок в развитието на Турция

Настоящата година ще бъде период на нов рязък скок в развитието на Турция, който ще доведе и до увеличаване на износа. Това заяви прези...

Присъдата на съда застигна и Кемал Кълъчдароглу, ръководител на основната опозиционна партия CHP на Имамоглу, в Берлин, където той се опитваше да събере западна подкрепа за собствената си кандидатура. Педантичен и по-малко телегеничен от кмета, Кълъчдароглу се бори да получи подкрепата на останалите петима лидери, някои от които предпочитат Имамоглу за кандидат.

Най-изявената от тях, ръководителката на националистическата партия "Iyi" Мерал Акшенер, използва пълноценно отсъствието на Кълъчдароглу. Тя се обяви в Истанбул в солидарност към кмета, прегърна го на сцената и вдигна ръката му в знак на победа по време на импровизиран протестен митинг.

В крайна сметка Кълъчдароглу съкрати престоя си в Берлин и се върна навреме за втория митинг, на който лидерите на опозицията за първи път се появиха заедно на сцената.

Изгубено ценно време

Присъдата на Имамоглу "за кратко време даде енергия на опозицията", казва Берк Есен, доцент в истанбулския университет "Сабанчъ". Но това не продължи дълго, добавя той.

Подкрепата на Акшенер за истанбулския кмет разгневи Кълъчдароглу, който в крайна сметка насрочи вечеря с лидерката на партията две седмици по-късно, за да се опита да я привлече отново на своя страна. 

Върховният съд на Турция защити Ердоган за оттеглянето от Истанбулската конвенция

Държавният съвет - най-висшият административен орган на Турция, определи оттеглянето на страната от Истанбулската конвенция като "закон...

"Опозицията загуби ценно време, като отложи обявяването на общ кандидат", казва Есен.

Носят се слухове, че Ердоган може да назначи изборите за края на април или началото на май, което ще остави на опозицията още по-малко време за подготовка.

ОЩЕ: Как Ердоган иска да запуши устата на критици на властта 

Кълъчдароглу казва, че шестте партии ще обявят общия си кандидат, след като бъде определена датата на изборите. Енис Бербероглу, депутат от партията CHP, представляващ Истанбул, изрази тревогата си, че така опозицията няма да има достатъчно време да разпространи посланието си.

"За съжаление, само малка част от това, което казваме, достига до обществеността", каза той, визирайки задушаването на медиите от страна на правителството. "Можем да достигнем до тях по няколко канала, но това е всичко", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com