"Южен поток" отново зави към Австрия

22321
"Южен поток" отново зави към Австрия

"Газпром" се върна към идеята за строителството на отклонение от газопровода "Южен поток" на територията на Австрия, която бе разглеждана на началния етап на обсъждането на проекта, но беше отложена, включително и заради изискванията на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер и генералният директор на австрийската компания ОМВ Герхард Ройс подписаха меморандум за намерения за осъществяването на "Южен поток" на територията на Австрия.

Документът предвижда строителството на австрийския участък от газопровода "Южен поток" с капацитет до 32 милиарда куб.м. годишно и краен пункт в Баумгартен. Газопроводът ще мине по дъното на Черно море, свързвайки черноморското крайбрежие на Русия с България. След това тръбата ще продължи през България за Сърбия и Унгария и от там в Австрия.

Герхард Ройс връчи на Милер писмо от австрийския министър на икономиката Райнхорд Митерленер, в което е изразена подкрепа за строителството на "Южен поток" в Австрия, се казва в съобщението на "Газпром".

Предвижда се всички необходими разрешения за строителството на тръбопровода да бъдат получени до края на 2015. Очаква се газта да потече по тръбата през 2017, австрийският участък ще заработи с пълна мощност през януари 2018

Освен това меморандумът предвижда участието на "Газпром" в Централния европейски газов хъб, а също така предоставяне на "Газпром" на обеми в газовите хранилища на компанията ОМВ в Австрия.

"Газпром" дълго време се стремеше основният пункт за доставката на руски газ да бъде в Баумгартен, който е развит като газов разпределителен хъб и също така е удобно разположен в центъра на Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа