Украинците устояват в Соледар – пример с голяма група избити руснаци (ВИДЕО)

15043
Украинците устояват в Соледар – пример с голяма група избити руснаци (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Няма лоши новини от Соледар през изминалото денонощие. Това е краткото обобщение в Телеграм на ситуацията в най-горещата точка на фронта в Украйна в момента, дадено от един от полевите командири на тактическа група украински военни, която действа в града - Мадяр.

От руска страна също няма кой знае колко нови данни спрямо казваното от снощи – тогава най-впечатляващо беше как създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин се запъна, че Соледар бил превзет, макар че дори руското военно министерство заяви в обзора си, че това не е така и има блокада само на някои части на града. В сутрешната си сводка, популярният руски телеграм канал "Рибар" говори, че "ЧВК Вагнер провежда "почистване" на обкръжението в западната част на града", с което всъщност твърди, че има напредък на армията на Пригожин. Геолокализирани кадри показват наличието на руски щурмови групи в югозападните квартали на Соледар – но още вчера Мадяр обясни точно за заснетата с дрон група, че руснаците действат с щурмови групи от по десетина души, а късно снощи в публикацията си за ситуацията в Соледар обеща да публикува видеокадри какво се случва с "изгубени в Соледар червени интервенционисти". А бившият военен министър на т.нар. ДНР (Донецка народна република) и осъден на първа инстанция в Хага за свалянето на полет MH17 Игор Гиркин коментира, че точно в западната част на Соледар украинците са изградили нова линия на отбрана, използвайки тунелите към солните мини и "командването на врага определено контролира ситуацията".

Междувременно, Генералният щаб на украинската армия публикува видео, с което показва унищожението на руски сили при Соледар – с помощта на ракетна установка "Точка-У". По украинска оценка, в този военен епизод са убити над 100 руски войници, унищожени са 2 минохвъргачки и 2 картечници.

В дневния си доклад за войната в Украйна, американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) е категоричен, че руснаците не са превзели Соледар, макар куп руски военни блогъри да го твърдят упорито, и обръща специално внимание на поредната смяна на командването на руските сили на украинска земя. Командващ стана досегашният началник на руския щаб генерал Валерий Герасимов, а генерал Сергей Суровикин, който досега водеше руската армия в Украйна, е понижен в негов заместник. Според ISW, това решение е факт, защото руската армия не постига заложените цели в Украйна и се търси промяна, включително чрез по-интензивно темпо на провеждане на операции и по-голям контрол. Темата с контрола е особено важна предвид присъствието на хора като Пригожин, който командва лично своя армия и открито е в конфликт с руското военно министерство, като постоянно „рекламира“ своята частна армия за сметка на редовната руска армия. От ISW считат, че решението за Герасимов е лично на Путин и то с цел да се намали влиянието на елементи като Пригожин. Американските анализатори обаче не вярват, че Герасимов ще промени нещо съществено в хода на военните действия в Украйна.

Какво е положението с руската армия – поредно видео, заснето от руски войници, сочи към плачевни мисли. Във видеото е показана уж "укрепена позиция" - окоп, но пълен с лед, в който се очаква войниците да стоят при температури, близки до минус 20 градуса по Целзий. С кого ще воюваме, като се разболеем, пита снимащият и иска ФСБ и дори лично Путин да вземат отношение по темата. Според войника, окопът е пример за подкопаване на силата на руската армия от командването ѝ.

Показателно е и, че награденият от Путин руски пропагандист Семьон Пегов заяви в руски телевизионен ефир – пред друг рупор на руската пропаганда, санкционирания от ЕС и САЩ Владимир Соловьов, че ако руският военно-промишлен комплекс не заработи, мобилизацията на нови войници няма да е достатъчна за победа в Украйна.

Иначе в Бахмут ситуацията безспорно стана по-лека, след като Пригожин насочи всичко възможно от ЧВК Вагнер за щурма на Соледар.

Вече има информация в руски телеграм канали, че украинците атакуват височини при Кремена, а руски дрон показа кадри от позиции на украинците в гористата местност при Диброва, на 5 километра югозападно от Кремена.

В Херсонска област, руснаците се оттеглят от позиции, от които досега са изстрелвали ирански дронове-камикадзе, твърди говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк. По думите ѝ, причината са далекобойните поразяващи удари на украинската армия (най-вероятно основно с HIMARS). Кметът на Мелитопол Иван Фьодоров коментира в Телеграм, че градът се ползва от руснаците основно като център за складиране на повредена военна техника и ранени руски войници, вместо като логистичен център за преразпределение на нова военна техника и нови войници, както се очакваше. Фьодоров уточнява, че руснаците са извозили труповете на над 200 свои убити войници от Токмак, Запорожка област, към Русия, както и разбита военна техника.

"Известно е, че временно окупираният Крим е обявил набиране на наемници към новосъздадените т.нар. частни военни фирми "Щил" и "Русич". Там са поканени бивши военнослужещи и друг персонал на правоприлагащите органи, приоритетно - офицери. За да се привлекат поне някак хора, на потенциалните кандидати се обещава висока парична подкрепа, както и фактът, че няма да участват в бойни действия в Украйна", твърди Генералният щаб на украинската армия в сутрешната си сводка.

ОЩЕ: Показаха в снимки лъжата на Пригожин за превземането на Соледар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия се хвали със знаков успех на фронта относно символ на украинската контраофанзива'23

"Героите" в Русия все по-често посягат сексуално на деца (ГРАФИКА)

От офиса на Зеленски отложиха всички международни събития заради настъплението на руснаците

Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Бум: Руска авиационна бомба удари руско село във Воронежка област

Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

Украински дрон пак стигна до Татарстан - на 1000 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Зеленски отмени посещението си в Испания заради тежката обстановка на фронта

"Правителството ни пребива, но Грузия няма да стане Русия": Говорят грузински опозиционери (ВИДЕО)

Без мобилни телефони в гимназиите в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа