Украински фермери рискуват живота си докато разчистват нивите си от снаряди

2571
Украински фермери рискуват живота си докато разчистват нивите си от снаряди
Снимка: Getty Image

Украинският фермер Виталий Сидор, чиито ниви са осеяни с руски снаряди, прибягва до отчаяни мерки, за да разчисти сам земята от експлозивите и да може да засади реколтата. "Купих си металотърсачи и се поразрових малко в интернет", казва 28-годишният Сидор. Той признава, че не разполага със защитно оборудване и разчита на приятел с опит в армията.

Селото му Новогригоровка в Николаевска област в южната част на Украйна е било в обсега на руската фронтова линия и е било силно бомбардирано от март до ноември миналата година, докато руснаците не се оттеглили. Пейзажът е осеян с изпочупени дървета, разрушени къщи и изгорели автомобили. "Накъдето и да погледнеш, има дупки", казва Сидор, посочвайки разбитите стопански постройки и машини. Къщата, построена от баща му и дядо му, е само купчина отломки.

С едни от най-добрите земеделски земи в Украйна, този регион е от решаващо значение за реколтата, а фермерите трябва да спечелят пари след загубата на миналогодишната реколта, съобщава АФП.

Международни организации за разминиране, военни и полицейски сапьори са на крак, но районът е огромен и някои земеделски стопани, които трябва да възстановят загубите си, поемат въпроса с разчистването в свои ръце. "Можете да чакате дълго време. Никой не знае кога ще дойдат и ще разминират всичко", казва Сидор и добавя, че обменя информация онлайн с други фермери относно откриването на мините.

ОЩЕ: Не подбират: Руските войници са изнасилили и убили и тяхна колаборационистка в Донецк (СНИМКА) 

Според оценки половината от земеделската земя в Николаевска област ще остане неизползвана тази година заради страха от мините, казва Жасмин Дан, регионален оперативен мениджър на The HALO Trust, който работи в региона.

Но подходът на Сидор "направи си сам" носи "много големи рискове", казва тя. "Съществува риск не само нещо да бъде пропуснато, но и мините да са заложени в капани", предупреди тя. "Другите експлозиви могат да бъдат много нестабилни и да се взривят, ако се манипулира с тях."

"Беше страшно"

ЕС ще отпусне 25 млн. евро на Украйна за разминиране

Европейският съюз ще отпусне 25 милиона евро на Украйна за разминиране на териториите й. Това заяви върховният представител на ЕС за въ...

В някои райони на Николаевска област са поставени противотанкови и противопехотни мини, но на повърхността има и огромно количество невзривени боеприпаси.

"Всички полета са покрити със снаряди - детонирани и все още невзривени", каза Сидор, изкопавайки шрапнели с ботуша си. Той и работниците му използват въжета, за да проверят дали някой снаряд се е взривил. "За всеки случай вземаме едно дълго въже, лягаме и дърпаме снаряда - ако се взриви, взриви. Ако не, значи имаш късмет."

Най-опасни са противопехотните мини с техните пластмасови корпуси и взриватели, добави той. "Всички се страхуват от пластмасовите, защото металотърсачът просто не ги засича."

В малката ферма, която управлява заедно с родителите си, вече са засели около 100 хектара с пролетен ечемик. "Разбира се, че беше страшно. Това беше първото поле, което сами обходихме, сами разминирахме", казва Сидор, сочейки към зелените стръкове.

ОЩЕ: InformNapalm: Случаите на обезглавени украински военни напомниха престъпленията на руснаците от 2014 г. 

Канада отпуска 11 млн. долара за разминиране в Украйна

Канада обяви, че ще отпусне 15 млн. канадски долара (11.04 млн. долара) за разминиране в Украйна. Финансовата помощ е предназначена да...

"Има мини на малки парашути, мини на кабели - намерихме ги на две места, взривиха се", добави той. "Има огромно количество парчета от ракети. Понякога дори трактор не може да извади ракета, толкова дълбоко е заседнала в земята".

В една част на полето има много дълбока дупка, обградена с червено-бели знамена, където Сидор смята, че може да има невзривен снаряд.

Бавно и методично

Тръстът HALO разчиства голямо поле с ръждясал корпус близо до село Евгеновка - район, окупиран от руснаците.

През март 2022 г. украински хеликоптер обстрелва камион в полето, превозващ руски боеприпаси. Взривните вещества, включително гранатомети и ръчни гранати, се разлетяват на повече от 100 метра във всички посоки, като някои се взривяват, други не.

Два екипа бавно преминават през полето, размахвайки детектори и преминавайки по два пъти през всеки участък. Това се нарича "задача за прочистване на бойна зона", казва Дан.

САЩ отпуска още близо $90 млн. за разминиране на Украйна

Държавният департамент на САЩ обяви намерението си да предостави 89 млн. долара на Украйна през 2022 г., специално за да помогне на пра...

Земята е наета от голяма агрофирма, която се надява тази година да засади кориандър, лен, просо и слънчоглед. "Ние сме като мравки. Те ни унищожават, а ние изграждаме всичко обратно", казва директорът на фирмата Вадим Белик.

Тръстът HALO дава гаранция, че след работата му хората ще могат да използват района свободно. Този начин е "бавен, методичен", казва Дан.

Понастоящем Украйна не разрешава на неправителствените организации да използват експлозиви за унищожаване на боеприпаси на място. Това забавя процеса, тъй като HALO трябва да извика на помощ армията.

ОЩЕ: Експерт: Разминирането в Украйна ще отнеме поне 10 години, тепърва хора ще загиват от разпръснатите мини

Дан признава, че фермерите нямат търпение да засеят. "За нас сега земеделската земя е приоритет номер едно", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа