Украински генерал: Атаката по Кримския мост беше тест, главният удар предстои

20436
Украински генерал: Атаката по Кримския мост беше тест, главният удар предстои
Снимка: принтскрийн/YouTube/Euronews по-русски

Ударът по Кримския мост в нощта срещу 17 юли, макар и значим, беше тест. На първо място по отношение на защитата на съоръжението, представяна от руските власти като "свръхмощна". Но освен това и по отношение на създаването на условия за дестабилизация на окупирания полуостров и по-нататъшното му освобождаване. Това каза генерал Николай Маломуж, който бе началник на Службата за външно разузнаване на Украйна в периода 2005-2010 г., пред "Обозревател".

По думите му всеки такъв удар намалява способността на противника да прехвърля военна техника, боеприпаси, крилати ракети и личен състав през Кримския мост. Наред с това създава условия за разклащане на ситуацията в Крим и на отбранителната способност на Русия във военно-политически план. Защото ако пострада такъв обект като Кримският мост, който е под личната егида на Путин, това ще бъде голям удар по реномето на Русия.

Възстановяването на Кримския мост ще се забави поне до ноември

Цялостното движение от двете страни на Кримския мост ще бъде възстановено чак към 1 ноември. Това каза руският вицепремиер Марат Хуснул...

"Но това все още е тестване. Това не е истински удар по моста. Може би това са различни формати за тестване - с надводни дронове, други сили и средства. Въпреки това вече има резултат: движението на военна техника и войски по моста е спряно за известно време. Когато се водят активни бойни действия паузата дори от 1-2 дни е много важна", каза Маломуж. 

ОЩЕ: Подоляк за Кримския мост: Всички незаконни конструкции са недълготрайни 

"Като цяло ударът по Кримския мост се вписва в концепцията, изразена от Залужни - че Украйна има право да нанася удари във всяка точка, включително обекти в Крим", добави той.

Това е все още локален удар. Изчакайте глобалния, който предстои

На въпрос на изданието дали руснаците могат да защитят моста от ракети Storm Shadow с помощта на ъглови отражатели, както съобщиха партизани от движението "Атеш", Маломуж отговори, че няма непробиваеми защити. И напомни, че Storm Shadow могат да променят траекторията си. Ние имаме и средства за потискане на системите за радиоелектронна борба на противника, включително на системата за защита на моста. Имаме ракетни системи, безпилотни летателни апарати с различни модификации, с и без електронна фиксация, морски надводни самолети и т.н., поясни Маломуж. Той допълни, че целият комплекс от елементи ще бъде включен при глобалния удар срещу Черноморския флот и Кримския мост в рамките на голямата операция за освобождаването на Крим, която предстои.

"Сега виждаме само локалния формат. Той нямаше глобално значение, но показа две неща. Първо, слабостта на защитната система на моста. Тя не сработи. Второ, подкопан бе авторитетът на военно-политическото ръководство на Русия, което гарантираше, че мостът ще издържи и никакви средства за нападение от Украйна или нашите съюзници няма да работят. Ами, проработиха", каза още Маломуж.

Руският отговор на удара по Кримския мост: В Одеса*

Тази сутрин Украйна активира противовъздушната си отбрана в град Одеса, съобщиха властите, часове след като Русия отказа да удължи зърн...

ОЩЕ: 200 кг взрив: Военен експерт обясни как е ударен Кримският мост 

Никой не ни забранява да използваме оръжията на територията на Крим

Генералът отбеляза, че никой не е забранил на украинските сили да използват оръжията, предоставени от съюзниците, включително ракети, дронове и далекобойни системи, срещу съоръжения на територията на Крим и окупираните райони на Луганск, Донецк, Запорожието и Херсонска област. "Това законово са наши територии, никой не може да ни забрани да го правим. Ние не сме ограничени в нанасянето на удари по моста, по Черноморския флот, по всякакви обекти, които се намират на територията на Крим или други окупирани територии", каза генералът.

"Второ, ако говорим директно за територията на Русия, например за бази на стратегически бомбардировачи, ракетни установки, „шахиди“ или подобни съоръжения в Беларус, то това също са легитимни цели. Защото с тяхна помощ се извършва агресия и насилие. Агресорът и терористът трябва да бъдат унищожени във всяка точка, това е общото правило в света." 

ОЩЕ: Кримският мост е излишна конструкция: Коментарът на украинското разузнаване 

"Разбира се, нашите съюзници са ни поставили граници, ние ще се придържаме към тях. Но ние, разбира се, ще провеждаме операции на територията на Русия и Беларус, ако оттам нанасят удари или се подготвят основни сегменти на агресия", завърши Маломуж.

Появиха се първите спътникови СНИМКИ на Кримския мост след удара

От компанията Maxar Technologies публикуваха първите сателитни снимки на повредения Кримски мост след атаката от тази нощ, 17 юли, кога...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа