Украйна е получила от Лондон ракети с голям обсег Storm Shadow (ВИДЕО)

6612
Украйна е получила от Лондон ракети с голям обсег Storm Shadow (ВИДЕО)
Снимка: Скрийншот - YouTube.com/Defense Daily

Великобритания е доставила на Украйна множество крилати ракети Storm Shadow, с което украинските сили получават нов потенциал за нанасяне на удари с голям обсег точно в периода на контраофанзивата. Това съобщи първо CNN на 11 май, цитирайки няколко високопоставени западни служители, а после от Лондон потвърдиха информацията.

"Обединеното кралство и преди е заявявало, че ще достави на Украйна оръжия с голям обсег, като сега това ще включва няколко ракети Storm Shadow. Британското правителство е категорично, че това е само в отговор на умишлените удари на Русия по гражданската инфраструктура и е пропорционален отговор", заявява един от източниците на CNN.

Киев: Свалянето на ракетата "Кинжал" бе истински шок за Русия

Прехващането на ракетата "Кинжал" от военновъздушните сили на Украйна бе шок за Русия. Руската федерация смяташе своите свръхзвукови ра...

Storm Shadow е крилата ракета с далечен обсег на действие със стелт възможности, разработена съвместно от Великобритания и Франция. Обикновено се изстрелва от въздуха. С обсег на изстрелване над 250 км, тя е съвсем близо до възможностите на произведените в САЩ ракети ATACMS, за които Украйна отдавна настоява, но Вашингтон ѝ отказва.

Според MBDA Missile Systems - европейската компания, която произвежда Storm Shadow - ракетата е "оръжие за дълбоки удари", което може да се използва "денем и нощем при всякакви метеорологични условия" и разполага с усъвършенствана навигационна система за осигуряване на точност.

"След изстрелването си оръжието се спуска на височина, която е съобразена с релефа на местността", се посочва на уебсайта на MBDA. "При наближаване на целта неговият вграден инфрачервен търсач съпоставя образа на целта със съхранената картина, за да осигури прецизен удар и минимални съпътстващи щети".

ВИДЕО: Ракети с голям обсег за Украйна - какво се готви да даде Великобритания?

Украйна се подготвя да използва ракети с голям обсег за удари в Крим - украинският полуостров, анексиран незаконно от Русия през 2014 г...

ОЩЕ: Западът обсъжда доставка на F-16 за Украйна, Лондон готви ракети с далечен обсег

От решаващо значение е, че Storm Shadow може да нанася удари дълбоко в контролираната от Русия територия в Източна Украйна. Западен служител заявява пред CNN, че Обединеното кралство е получило уверения от украинското правителство, че тези ракети ще бъдат използвани само в рамките на украинската суверенна територия, а не в Русия. Официални представители на Великобритания често правят публични изявления, в които определят Крим като незаконно анексирана украинска суверенна територия, уточнява CNN.

Разполагането на ракетите се случва в момент, когато украинските сили са концентрирани върху контраофанзивата срещу Русия, целяща да върне контролираните от Кремъл територии в източната и южната част на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че държавата му все още се нуждае от "малко повече време", преди да започне контраофанзивата, за да може в Украйна да пристигне още малко от обещаната западна военна помощ.

Скандал в Полша: Скрила ли е армията прелитането на руска ракета в страната?

Армията на Полша, в разрез със задълженията си, не е предупредила прокуратурата и цивилните власти за нарушаване на полското въздушно п...

По-рано този месец британското правителство публикува обявление за обществена поръчка чрез Международния фонд за Украйна. То предвиждаше, че до 4 май страната отправя покана за изразяване на интерес за закупуване на ракети или снаряди с "далечен обсег на действие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа