Украйна готова да съди Русия заради газовите доставки

19569
Украйна готова да съди Русия заради газовите доставки

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че правителството му ще съди Русия, ако тя не се съгласи на договор за газови доставки, базиран на пазарни цени, предаде БГНЕС.

На фона на нарастващото напрежение с Русия заради газовите доставки за и през Украйна към Европа Яценюк заяви, че Киев иска да уреди разногласията си с Москва чрез базиране на договора на "пазарни условия". "Ако Русия отхвърли това, ние ще я съдим в Стокхолм", където руският газов гигант "Газпром" съди Украйна пред Международния арбитражен съд при предишни спорове.

"Ако не греша, остават им 20 дни. Това е последният призив към Русия да седне на масата за преговори и да намери решение", заяви Яценюк. Украинският премиер, който говори след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, допълни, че ако Русия намали цената до по-справедливите 286 долара спрямо 485,5 долара за 1000 куб. м., искани в момента, Украйна "ще плати бързо старите си сметки за газа", изпълнявайки ключово искане на Русия.

По-рано днес Газпром съобщи, че Украйна има срок от 2 юни да плати 1,6 милиарда долара, които дължи, или Москва ще прекрати доставките. Освен това от 3 юни Газпром ще доставя само газ, за който Украйна си й платила предварително.

Яценюк заяви, че след анексирането на Крим през март Русия е откраднала украинска собственост за милиарди долари. "Те откраднаха нашите полета, откраднаха нашите компании, откраднаха офшорните ни сондажите и тези на брега. Ние ще изправим Русия пред съд", допълни той.

През април руският президент Владимир Путин изпрати писмо до 18 водещи европейски държави с предупреждение, че газовите доставки могат да бъдат нарушени и ги призова да помогнат за плащането на украинския дълг. Барозу предупреди, че не е в дългосрочен интерес на Русия да продължава настоящата си политика спрямо Украйна предвид собствените й вътрешни проблеми със стабилността.

"Не е добре за бъдещето на Русия да има такава конфронтация с ЕС", който е голям търговски и инвестиционен партньор, предупреди Барозу. "Ако Русия продължава с това поведение, то само ще допринесе за по-голямата й изолация в света", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа