Украйна не плати на Русия, Европа заплашена от газова криза

14456
Украйна не плати на Русия, Европа заплашена от газова криза

Украйна не успя да изплати задълженията си към руския газов гигант „Газпром” в поставения срок. Това може да има последици за цяла Европа, пишат московските медии, цитирани от БГНЕС.

Задълженията на украинската компания „Нефтогаз” възлизат на над 1 млрд. долара. Тя обаче ще плати на „Газпром” едва 15 млн. долара за доставения през октомври газ, заяви в четвъртък източник в украинския холдинг. По-рано официалният представител на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че "Нафтогаз" в четвъртък трябва да плати за доставките на руски газ 1,355 милиарда долара.

Газпром иска 10 млрд. долара глоба за Украйна

Количествата недовзет руски газ от Украйна през 2013 г. ще доведат до начисляването на глоби за близо 10 милиарда долара, се твърди в...

Съществуват опасения, че неизплащането на дължимата сума може да доведе до затваряне на руското газово кранче, както стана в началото на 2009 г.

От "Нафтогаз" обявиха, че вече са погасили 20 на сто от дълга си за внесеното през август синьо гориво. От "Газпром" обаче настояват за още 882 млн. долара за август.

Отсрочката, която бе дадена на "Нафтогаз" за погасяване на дълга първоначално беше до 1 октомври, след което бе удължена до началото на ноември. Според различни източници ще се стигне до съдебен спор, като "Газпром" ще предяви иск в размер на 10 милиарда долара за неспазване на договора и пропуснати ползи.

 

ЕС може би ще глоби „Газпром” с до 15 млрд. долара

Регулаторните органи на ЕС се подготвят да обвинят руския газов гигант „Газпром” в нарушение на анти-монополните закони зар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа