Украйна пак излезе на площадите - този път не за ценности, а за бита

1340
Украйна пак излезе на площадите - този път не за ценности, а за бита
Снимка: Getty Images / Guliver

В Украйна тръгнаха протести срещу все по-високите цени на комуналните услуги - на топлата вода, на парното и на тока. Протест имаше пред украинския парламент - Върховната рада, като по данни на организаторите на протеста са се събрали 5000 души. Протестни шествия имаше и в други градове, освен в Киев.

Акциите бяха организирани от Федерацията на профсъюзите в Украйна, Синдиката на металурзите и миньорите, Конфедерацията на свободните профсъюзи, както и регионални отделения на Профсъюза на науката и образованието в Киевска и Виницка област. Преди протестът в Киев да свърши пред Върховната рада, той мина по централните улици на града, след което различни групи започнаха да блокират кръстовища и движението на колите, пише в. "Сега".

Българите в Украйна искат автономия като на кримските татари

Българите в Украйна искат автономия, каквато получиха кримските татари. "Ситуацията в Украйна е напрегната и всякакъв диалог за автон...

Цената на газа за потребление за украинците се вдигна двойно още от 1 май. От 1 юли пък двойно се покачиха цените за топла вода и отопление, като отделно се очаква поскъпване на тока в скоро време. Кметът на Киев Виталий Кличко предупреди вчера, че има голяма опасност да няма парно тази зима в сградите, тъй като енергийната компания "Нафтогаз" е блокирала банковите сметки на 104 енергийни компании, които дължат пари на държавния концерн за газ. Комуналните цени се вдигат във връзка с условията на Международния валутен фонд за отпускане на нов кредит на страната.

"Хората ще могат да си плащат сметките само ако получават европейски заплати. Аз гласувах за президента Порошенко. Мислех си, че той е богат и образован човек, който ще влезе в историята като реформатор. А той ще бъде запомнен като крадец", заяви една от участничките в протеста в интервю за украинската телевизия "112 Украина".

Във вторник (5 юли) лидерът на най-голямата опозиционна партия в парламента - "Опозиционният блок", Юрий Бойко заяви, че поне една трета от населението на страната няма да може да си плаща битовите сметки. Той каза, че в правителството явно се надяват, че хората няма да забележат поскъпването заради летните жеги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа