Украйна: Пазар на военнопленници и жестоки уроци с FPV дронове (ВИДЕО)

7467
Украйна: Пазар на военнопленници и жестоки уроци с FPV дронове (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Русия изглежда е развила черен пазар за търговия на украински военнопленници. Официално пленени украински войници биват "изкупувани" от (пара)военни групи, които след това опитват да се договорят с Украйна за размяна. Това коментира Петро Яценко, говорител на Украинския координационен център за военнопленници, пред The Times. Британската медия използва в материала си твърдения и на завърнал се от руски плен украински военен.

Специално става въпрос за чеченски формирования, които използват такива похвати – чеченците много активно извършват полицейска дейност в окупираните украински земи и са запознати с обстановката и възможните канали на комуникация и трафик, включително на хора. Това не е точно нарушение на Женевската конвенция за военнопленниците, но там има уточнение, че не може да се прилагат специални споразумения тип по-ниско от държавно ниво, които да определят съдбата на военнопленниците.

ОЩЕ: Медведев се гаври с Украйна, Канада иска да ѝ даде 83 000 ракети (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, интензивността на бойните действия се е повишила, макар и не драстично. На дневна база има 13 бойни сблъсъка повече – 86 са за изминалото денонощие. Най-горещо е Новопавловското направление (Маринка – Григоровка, Новомихайловка, Красногоровка) – цели 39 отбити руски пехотни атаки, като там фронтът се огъва и не е ясно колко още украинците ще могат да удържат. Накъде след това, припомнете си в анализ от този материал: Парите в брой на Путин за войната се топят. Нови укрепления и загуби за Украйна и Русия (ВИДЕО). На второ място е направлението при Авдеевка, 23 отбити руски пехотни атаки. В направлението към Купянск има пълно затишие от гледна точка руски пехотни атаки според официалните украински данни.

Специално за Новопавловското направление, руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов пише в обзора си, че руснаците заемат нови позиции в Красногоровка, в Новомихайловка и при село Победа, а популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пояснява в обзора си, че става въпрос за южните покрайнини на Красногоровка (същото твърди и Пегов) и нови позиции в горски пояси при Победа. Цената на тези изпълнени с мъки минимални руски придвижвания напред е видима (КАРТА):

По-интересното обаче е, че и двата руски източника признават за тежки боеве при Бердичи (7-10 километра северозапад-запад от Авдеевка), като "Рибар" даже твърди, че украинците са контраатакували успешно и са принудили руските части да отстъпят от някои позиции. В сводката на украинския генщаб отново се появява Орловка като място на боеве, което подсказва, че руският "комфорт" там е нарушен. Фронтът обаче явно е доста широк, защото вече има украинско уточнение за боеве и при Семьоновка. Говорителят на Таврийското направление на украинската армия Дмитро Лиховий заяви, че украинските полеви укрепления в посока Донецк (вероятно във връзка с района на Авдеевка) не се състоят от единична непрекъсната стена или единична окопна линия и че украинските сили в момента изграждат укрепления, като използват естествения терен в района, особено отчитайки водоемите. Лиховий каза, че украинските сили са подготвили противотанкови окопи, бункери и фортификации.

Много интересна публикация има в един от каналите в Телеграм, свързвани със Святослав Голиков – инструктор на отряда "Щурм Z". Той пише, че при Бердичи 70% от руските FPV дронове изобщо не стигат до целта си, защото биват заглушавани от "приятелски огън" - от руските системи за електронно заглушаване. А причината е, че има неразбория в координацията на командно ниво. От украинска страна излизат много видеа, показващи какво прави украинската армия с FPV дронове и какви щети причинява на опитващите да настъпват руски части специално при Авдеевка:

  • ВИДЕО 1 (18+) - прочистване на окопна позиция и унищожаване на руски войници от Трета щурмова бригада
  • ВИДЕО 2 (18+) - резултат от украински обстрел с дронове и артилерия, куп трупове на руски войници и унищожена тежка бронирана руска техника.
  • ВИДЕО 3 (18+) – кадри на труповете на унищожена руска щурмова група заедно с бронетранспортьора ѝ.

Показателно е, че в днешната сводка за жертвите и щетите като военна техника на украинския генщаб е посочено, че за 24 часа Русия е дала 1250 жертви (убити, ранени и изчезнали по време на бой).

Същевременно, украинският военен наблюдател и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, пише следното в свой анализ, касаещ главно направленията при Бахмут и Лиман: Бих обърнал най-сериозно внимание на "триъгълника" Константиновка - Часов Яр - Торецк, както и на участъка на запад от Северск. Машовец отчита, че руснаците са успели да превземат най-малко две опорни позиции на украинците в Ивановско (5-6 километра югозападно от Бахмут), но нямат успех в Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут). Двете села са ключови за изграждане на плацдарм за голяма атака срещу Часов Яр.

Отделно, Машовец не вижда все още руски успех и при Билохоровка (Белогоровка), на десетина километра запад-югозапад от Кремена, Лиманското направление. А Семьон Пегов даже признава в днешния си обзор, че при Табаевка т.е. Купянското направление (30-тина километра югоизточно от Купянск), руснаците са били принудени да отстъпят от някои позиции: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа