Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна пред ООН: Русия за пореден път доказа, че е терористична държава

11 октомври 2022, 01:22 часа • 2663 прочитания

Посланикът на Украйна в ООН заклейми Русия като "терористична държава". Това се случи по време на извънредно заседание на Общото събрание, на което се обсъжда анексирането на четири украински региона от страна на Москва. "Русия за пореден път доказа, че е терористична държава, която трябва да бъде възпряна по най-силния възможен начин", заяви Сергий Кислица, цитиран от БГНЕС.

ООН свика дебата, за да обсъди обявеното от Русия анексиране на четири частично окупирани украински региона. "За съжаление, едва ли можеш да призоваваш за стабилен и разумен мир, докато в близост до теб съществува нестабилна и безумна диктатура", добави Кислица. Той съобщи на държавите членки, че при ракетните удари днес са загинали най-малко 14 души, а 97 са ранени.

В отговор Василий Небензя от Русия не засегна ракетните удари, но защити анексирането на украински региони от страната му. "Обвиняват ни, когато се опитваме да защитим нашите братя и сестри в Източна Украйна, тяхното право на живот на първо място, правото да говорят езика си, да учат децата си на своя език, да почитат героите, освободили земите им от фашизма", заяви Небензя.

Посланикът на ЕС в световната организация Олоф Скоог, заяви, че ако Общото събрание не предприеме действия, това ще даде "картбланш на други държави да направят същото или да признаят това, което Русия е направила". В отговор на резолюцията Русия е изпратила писмо до всички държави членки, в което атакува "западните делегации". Според нея действията им "нямат нищо общо със защитата на международното право и принципите на Устава на ООН".

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес