Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна спря обвиняемия Порошенко за участие в европейски форум

28 май 2022, 10:38 часа • 4451 прочитания

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко се опита да напусне страната, за да участва в Парламентарната асамблея на НАТО, но на границата го спряха, съобщи депутатката Ирина Герашченко, цитирана от местни и чужди медии. Тя каза, че Порошенко е трябвало да пристигне като част от делегацията на Върховната Рада на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО във Вилнюс, а съответната заповед за пътуването е подписана от председателя на Радата Руслан Стефанчук. Според нея граничарите не са пропуснали Порошенко, защото смятат заповедта за "фалшива или отменена".

В петък Telegram-каналът на партията "Европейска солидарност" съобщи, че Порошенко „като част от парламентарната делегация на Украйна ще вземе участие в годишната среща на Парламентарната асамблея на НАТО и да проведе редица срещи с парламентаристи от Европа.

Порошенко е обвиняем по наказателно дело за доставка на въглища в Донбас през 2014-2015 г. Делото е образувано по силата на няколко члена от Наказателния кодекс на Украйна като "Финансиране на тероризма", "Държавна измяна" и "Създаване на терористична организация". Заплашва го до 15 години затвор.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес