Украйна съкращава до 50% от държавната администрация, Расмусен отива в Киев

18175
Украйна съкращава до 50% от държавната администрация, Расмусен отива в Киев
Снимка: Getty Images / Guliver

Украинското правителство подготвя законопроект за бюджетна децентрализация и планира от 30 до 50-процентно съкращение на държавните служители, предаде БГНЕС.

Според премиера Арсений Яценюк правителството ще внесе идния вторник (12 август) в законопроект за бюджетна децентрализация. "Той предвижда бюджетна автономия на местните органи. Ние (правителството) им даваме пълномощия и ресурси, но ще искаме отговорност. Занапред ще бъде така: колкото по-добре работиш, толкова повече ще печелиш", каза премиерът.

Броят на държавните служители в Украйна ще бъде съкратен с 30-50 процента, обяви украинският правосъден министър Павел Петренко. Обяснявайки необходимостта от такава стъпка, министърът заяви, че в държавния апарат в момента работят 250 000 чиновници, но ефективността им е ниска.

"Чиновник със заплата от 1200 гривни (100 долара) изначално не може да бъде ефикасен, затова в държавния апарат процъфтява корупцията. Нонсенс е когато официалните лица са бедни като църковни мишки, а роднините им са толкова успешни в бизнеса, че би им завидял и Рокфелер", коментира Павел Петренко.

Според обясненията му при назначаването на нови хора в министерството задължително ще се прави проверка на материалното им положение.

Междувременно стана ясно, че генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен ще посети Киев утре (7 август). Това съобщи украинското Министерство на външните работи.

Визитата е по покана на украинския президент Петро Порошенко. По време на престоя на Расмусен в Киев ще бъде обсъдена предстоящата среща относно партньорството между НАТО и Украйна, съобщават от външното министерство.

Русия отрича, че е увеличила войските си по границата с Украйна

Русия отрече твърденията на САЩ и НАТО, че Москва рязко е увеличила броя на войските си по границата с Украйна, предаде БГНЕС. "Бих ис...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com