ЮНЕСКО призова да се стимулират младите учители

29305
ЮНЕСКО призова да се стимулират младите учители
Снимка: Getty Images / Guliver

Една десета от световните разходи за начално училище (129 милиарда щатски долара) потъват в лошокачествено образование, изразява съжаление в сряда доклад на ЮНЕСКО. Докладът се застъпва "най-добрите учители" да отидат при учениците, които имат най-голяма нужда от тях.

"Какво доброто в едно образование, ако децата прекарват години в училище и излизат, без да са придобили нужните умения?", пита Полин Роуз, ръководителка на изготвянето на XI мониторингов доклад на "Образование за всички" и сочи шестте цели за 2015 г., по които постигнаха съгласие представители на 164 страни, събрани в Дакар през 2010 година.

Това издание на доклада "изяснява, че за по-малко от две години, няма да успеем", посочва генералната директорка на организацията на ООН за образование и култура Ирина Бокова в предговора.

"През последните десет години, хората от най-маргинализираните групи продължиха да бъдат лишени от шанс да получат образование. Въпреки, че сме на финалната права", то "не е твърде късно, за да се даде тласък", според документа.

В бедните страни "един млад човек от всеки четирима е неспособен да прочете поне едно изречение" а "в Западна Африка, където малко деца получават основите", повече от половината от обучаващите са учители "изпълнители, които са с "ниско заплащане и малко обучени", отбелязва докладът.

Около 250 милиона деца по целия свят "не получават и основите на образованието". През 2011 г. 57 милиона деца не са ходили на училище, половината от тях са в страни, засегнати от конфликти.

За да се постигне подобрение са необходими "компетентни учители", твърди докладът, като призовава "правителствата", да ги създаде и "да насочи най-добрите от тях към тези, които се нуждаят най-много".

Учителите трябва да получават първоначално обучение, което "съчетава познание за предметите, които се преподават и познаване на методите на преподаване", както и продължаващо обучение за "начините да се насочи помощта към деца в неравностойно положение".

Трябва също да бъдат привлечени тези учители в области, където от тях има най-голяма нужда, чрез "предоставяне на стимули, за да се ангажират с дългосрочно образование", се препоръчва в доклада като например "заплата, която съответства най-малко на техните основни нужди, добри условия на труд и възможности за професионална кариера".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа