Унгария се възмущава защо ЕС мълчи за новия закон за образованието на Украйна

2121
Унгария се възмущава защо ЕС мълчи за новия закон за образованието на Украйна
Снимка: Getty Images

Унгарският външен министър Петер Сиярто отново разкритикува новия украински закон за образованието, който намалява възможностите за обучение на езиците на националните малцинства.

„Това е позор! Това е позор и е неприемлива стъпка по пътя на Украйна за интеграция в Евросъюза“, заяви министърът в интервю за "Коммерсантъ FM". Той припомни, че в Украйна живеят 150 000 унгарци.

ЕС засилва съдебната процедура срещу Унгария

Европейският съюз обяви, че засилва съдебната процедура срещу Унгария заради репресиите срещу финансирани от чужбина неправителствени...

„Този закон противоречи на Споразумението за асоциация, който изключва всякакво посегателство върху правата на малцинствата. Той подкопава основополагащата договореност между Украйна и Унгария, че националните малцинства могат да получат образование на родния си език. Необходимо е решително противопоставяне срещу подобни нововъведения, независимо за коя страна става дума“, подчерта Петер Сийярто.

Той обърна също внимание върху липсата на адекватна реакция от страна на европейските институции. „Трябва да кажа, че ответните мерки и реакции от страна на различните международни институции не ме устройват: вижте, европейските организации обикновено рязко и незабавно се нахвърлят с критика срещу Унгария и Полша, а в случая мина вече месец (от приемането на закона – ред), но нямаше нито едно рязко изявление от страна на европейските институции. Това също е напълно недопустимо – това са двойни стандарти, независимо за коя страна става дума“, изтъкна още събеседникът.

Той добави, че Будапеща „непременно ще повдигне въпроса на сесия на ПАСЕ“.

Припомняме, че новият украински закон за образование засяга и българското малцинство, което е по-многобройно от унгарското – 2000 000 души. Страната ни също е повдигнала въпроса пред Киев, но в много по-мека и предпазлива форма.

Унгария обяви, че ще блокира Украйна по пътя й към ЕС

В рамките на ЕС Унгария ще блокира и наложи вето на всяка стъпка, която може да придвижи напред Украйна в процеса на европейската инт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа