Юнкер: Трябва ново име за бившия ресор "Миграция"

2381
Юнкер: Трябва ново име за бившия ресор "Миграция"
Снимка: Getty Images/Guliver

Броени дни преди да предаде поста си на новия председател на Европейската комисия, Жан - Клод Юнкер даде ексклузивно интервю за Euronews. Той обяви, че британците никога не са били европейци на "пълно работно време"; за пръв път заяви, че процесът по номиниране и избор на фон дер Лайен е бил "не съвсем прозрачен" и я посъветва да да смени името на бившия ресор "Миграция" като прецизира портфолиото му.

Защита на европейския ни начин на живот

Жан - Клод Юнкер заяви, че не е съгласен с името на ресора, озаглавен „Защита на европейския ни начин на живот“. Това всъщност е бившият ресор "Миграция" в Комисията Юнкер. Новият председател Урсула фон дер Лайен даде ресора на Гърция. Ще го управлява Маргаритис Схинас, бивш член на Европейския парламент и дългогодишен служител в Комисията. Веднага след това към нея заваляха критики за начина на формулиране и реализиране на този европейски приоритет.

"Не ми харесва идеята, че европейският начин на живот е противопоставен на миграцията. Приемането на тези, които идват от далеч, е част от европейския начин на живот", каза той и добави, че портфолиото трябва да бъде прецизирано.

Юнкер каза, че за него "европейският начин на живот" означава обединяване на основните таланти и енергии и уважение към другите.

Мария Габриел ще е комисар за иновациите и младежта (ВИДЕО)

Мария Габриел ще е комисар, който отговаря за иновациите и младежта. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Припомняме,...

На въпрос дали е загубил контрол над миграцията, Юнкер каза, че не той в лично качество, а държавите-членки са загубили контрола над миграцията.

За номинацията на Урсула фон дер Лайен и шпицкандидатите

Що се отнася до назначаването на Урсула фон дер Лейен, Юнкер коментира за пръв път, че начинът, по който е била въведена като кандидат за председателство на Европейската комисия, не е „силно прозрачен“.

Според него при тези избори Европейският парламент не е изпълнил своята роля, оставяйки други да направляват изборите.

"Те твърдяха, че само шпицкандидат може и трябва да бъде президент. Но ЕП не изигра до край своята роля и прие Съветът да назначи двама заместник-председатели на Комисията. Това не е работа на Европейския  съвет."

Евродепутати критикуват Фон дер Лайен за ресорите в ЕК

Само ден след като тя представи екипа си председателят на новата Европейската комисия Урсула фон дер Лайен си навлече първи критики. На...

Actualno.com припомня, че след безпрецедентно дълги преговори и консултации между лидерите от 28-те страни-членки, в крайна сметка германката Урсула фон дер Лайен беше предложена като компромисен кандидат от френския президент Еманюел Макрон. Тогава германският канцлер Ангела Меркел защитаваше тезата, че един от шпицкандидатите трябва да бъде новият председател на ЕК. Сега двама от шпицкандидатите са заместник-председатели на Комисията фон дер Лайен - Франс Тимерманс и Маргрете Вестагер.

Британците никога не са били европейци на пълно работно време

Юнкер не смята дългият преговорен процес по Brexit за провал за мандата си, но заяви, че според него е "грешка" поставянето на въпроса на референдум.

Той отказа да коментира вота през 2016 г., когато британците изненадващо за мнозина решиха да напуснат ЕС. По думите му тогава "му казали да не се намесва".

"На британците се казваше повече от 40 години, че са част от ЕС, но не искаха да споделят всички политики, които са били решени", заяви той.

Какво обеща Урсула фон дер Лайен, за да получи подкрепата на евродепутатите?

Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи многобройни социални, екологични и икономически реформи...

"Британците от самото начало бяха европейци на непълно работно време. Това, от което се нуждаем, са европейци на пълен работен ден", обяви Юнкер.

Настоящият председател на Европейската комсия все още вярва, че Обединеното кралство желае да напусне ЕС въпреки целия политически хаос на Острова в момента. Той обаче добави, че Brexit е всъщност е неизгоден и за двете страни - той ще бъде загуба както за Обединеното кралство, рака и за ЕС.

На въпрос дали вярва, че има "специално място в ада за тези, които популяризират Brexit", като президентът на Европейския съвет Доналд Туск каза по-рано тази година, Юнкер отговори, че не вярва в ада.

"Не бих сложил някого в ада, защото те направиха всичко възможно, главно Тереза ​​Мей", каза той и добави, че всъщност при преговорите с бившия премиер на Великобритания се е договаряла не "сделка", а нов "договор".

Юнкер каза, че би искал британският парламент да приеме постигнатото Споразумение за оттегляне, и добави, че "това би трябвало да бъде по-лесно" сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com