В България още няма план за пестене на газ. Какво предприеха другите държави от ЕС?

3670
В България още няма план за пестене на газ. Какво предприеха другите държави от ЕС?
Снимка: iStock

По-кратки душове, по-слабо осветление и „изпотяване в офиса“ - с подобни мерки страните от ЕС искат да пестят газ през следващите месеци, за да бъдат подготвени за извънредна ситуация - евентуално пълно спиране на доставките от Русия.

ОЩЕ: Русия буквално гори пари, защото спря газа

Цените на газа в Европа се понижават, хранилищата са пълни на над 70%

Цените на природния газ в Европа се понижиха за трети ден поред, тъй като количеството гориво, съхранявано в хранилищата на континента,...

Така нареченият газов план на ЕС за извънредни ситуации влиза в сила от този вторник. Той предвижда 27-те държави членки доброволно да намалят потреблението си на газ с 15% от началото на август до края на март 2023 г. в сравнение със средното потребление през последните пет години. Ако това се окаже недостатъчно, могат да влязат в сила и задължителни цели.

Преглед сред отделните държави на германското издание Der Spiegel обаче показва, че не всички страни искат да прилагат плана последователно. Докато някои от тях вече работят по конкретни стъпки за енергоспестяване, други избират доброволни решения или все още не са представили никакви планове за изпълнение на европейската цел за икономии – пример за това е България.

Служебното правителство, назначено от Румен Радев, все още не е формулирало никакви мерки за достигане на целта от 15% намаляване на потреблението. В тази връзка Българската стопанска камара изпрати отворено писмо до премиера Гълъб Донев с въпроси какви механизми ще се предприемат, формирани ли са критерии за определяне на критично важни незащитени потребители, дали се предвиждат форми за компенсиране на предприятията, засегнати от намаляване на потреблението на газ, предвижда ли се при достигане на ценови нива над определен праг да се предоставят компенсации на незащитените потребители.

Междувременно председателят на Асоциацията на топлофикациите в България Кремен Георгиев каза пред БТА, че планът на ЕС за икономии на газ при извънредни ситуаци не е приложим за България.

Ето какви стъпки са предприели другите държави членки:

Държавата още не знае колко предприятия са на газ и колко имат алтернативи

Където има нещо хубаво направено, със сигурност ще го продължим. Дадохме знак с оставянето на зам.-министър Данчев – където има н...

Германия е особено зависима от руския газ. Според Министерството на икономиката страната иска да постигне дори повече от договорените 15 процента. За да се спести газ, електроцентрала на каменни въглища (в Хохенхамелн, Долна Саксония), която доскоро беше държана в резерв, от края на юли отново произвежда електроенергия. Предстои да я последват и други, включително електроцентрали, работещи с лигнитни въглища.

ОЩЕ: В Германия почнаха по-сериозно да пестят газ и ток

Създадена е и кампания с цел да мотивира хората да пестят енергия. Планира се също така да се спестява енергия в обществените сгради, където вече няма да се отопляват зони, използвани само спорадично - например коридори или фоайета. Предстои задължителна проверка на отоплителните системи на природен газ в жилищните сгради. Възможността за продажба на неизползваните количества газ на търгове би трябвало да стимулира предприятията да пестят енергия.

Австрия разчита на други горива. Изведената от експлоатация въглищна електроцентрала в Мелах ще бъде пусната отново, ако е необходимо. Освен това големите предприятия и електроцентрали трябва да могат да използват суров петрол като алтернатива на газа от есента, като държавата ще поеме разходите за преобразуването.

Освен това през есента ще започне кампания за пестене на енергия. По данни на Министерството на енергетиката - през първата половина на годината е потребено с около 7% по-малко газ, отколкото през същия период на миналата година, предимно заради високите цени.

Министър Шишков: Газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава, за да бъде въведена в на...

Във Франция публичната администрация и частният сектор следва да поемат водеща роля в пестенето на енергия. За тази цел се изготвят целеви планове, включително за климатизацията и осветлението в сградите. Например, от властите се изисква да не оставят устройствата в режим на готовност, да охлаждат и да отопляват по-малко. Някои супермаркети обявиха, че ще затварят по-често вратите, когато климатиците са включени.

ОЩЕ: Франция вече не получава руски газ по единствения тръбопровод

Същевременно спрените атомни електроцентрали трябва да бъдат пуснати в експлоатация възможно най-скоро заради идващата зима и да се насърчи производството на енергия от възобновяеми източници.

Нидерландия се фокусира преди всичко върху мерките за намаляване на разходите на населението и иска да го убеди с рекламна кампания. Гражданите трябва да вземат по-кратки душове и да намалят отоплението поне с един градус. Не са изключени обаче и конкретни стъпки за промишлеността, които трябва да бъдат обявени след края на лятото. От началото на енергийната криза страната е използвала с около 25% по-малко газ на месец в сравнение с предходните години.

Белгия се обърна към гражданите си с призив да пестят енергия. Потреблението на газ там беше намалено значително в първата половина на годината само заради високите цени.

Как да накарате резервоара с газ да издържи по-дълго?

Експертите споделят своите съвети за подобряване на горивната ефективност на вашия автомобил. Както вероятно сте забелязали, средните ц...

Обществените офиси в Италия ще се охлаждат само до 25 градуса, а температурата при отопление е намалена от 20 на 19 градуса. Обмисля се и съкращаване на периода на отопление с две седмици. Засега не се планират ограничения на потреблението на газ в промишлеността.

В Гърция властите вече нямат право да охлаждат помещенията под 26 градуса, а уличното осветление трябва да се намали до абсолютния минимум. В момента тече и програма, финансирана от държавата и фондовете на ЕС, в рамките на която гражданите могат да заменят старите климатици и хладилници с нови, енергоспестяващи устройства. Освен това някои електроцентрали, работещи с въглища, ще бъдат пуснати отново в експлоатация, а други ще преминат от работа на газ към петрол.

Испания спестява не само в публичните институции. Универсалните магазини, кината, работните места, хотелите, гарите и летищата също ще могат да охлаждат помещенията си само до 27 градуса, а да ги отопляват до максимум 19 градуса. Освен това магазините и предприятията с автоматични системи трябва да държат вратите си затворени. Осветлението в неизползваните офиси, по витрини и на паметници трябва да бъде изключвано след 22:00 часа.

Финландия вече е намалила наполовина потреблението си на газ през последните десет години, според данни на правителството, а след руската инвазия в Украйна е отбелязан още по-голям спад. Затова властите смятат, че няма непосредствена необходимост от допълнителни мерки. В Дания целта за пестене на енергия също е достигната.

Швеция насърчава гражданите да пестят енергия с помощта на изчерпателно онлайн ръководство.

Мислехме си, че е шега, че "Газпром" ни спира доставките

"В интерес на истината си мислехме, че това е шега". Това заяви ръководителят на "Булгаргаз" Людмил Йоцов, визирайки спирането на газов...

Естония вече е намалила потреблението с 16% в сравнение със средната стойност за последните пет години, твърди министърът на икономиката и инфраструктурата Риина Сиккут. Въпреки това доставчиците на топлинна енергия и промишлеността са призовани да пестят газ и да преминат към други горива. Местните, но вредни за климата шисти биха могли частично да заменят газа през предстоящия отоплителен период.

В Латвия правителството все още работи по насоки за прилагане на мерки за пестене на енергия. Доставките на руски газ за страната, които бяха спрени на 30 юли от „Газпром“ заради обвинение в нарушаване на договора, са били възобновени на 5 август. Само 27% от енергийната консумация на Латвия се формира от газа и страната забрани купуване на руски газ до 1 януари 2023 г., но беше позволена покупка на синьо гориво от „Газпром“ до 31 август за запълване на хранилището.

За разлика от всички тези страни, национал-консервативното правителство в Полша и крайнодесният кабинет на Виктор Орбан в Унгария се обявяват против целта за икономии от 15% на ЕС. Във Варшава се аргументират с доброволния характер на регулацията, докато в Будапеща категорично блокираха плановете на Европейския съюз.

ОЩЕ: Нови времена, същата диагноза: ЕК пак удари Унгария и Полша

Чехия разчита до голяма степен на доброволни мерки, а и хората вече са намалили потреблението на газ поради високите цени. В Словения също няма конкретни планове, въпреки че в момента се провежда проучване по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа