В Женева арестуваха двама сирийци, заподозрени в тероризъм и производство на отровен газ

4176
В Женева арестуваха двама сирийци, заподозрени в тероризъм и производство на отровен газ
Снимка: Getty Images/Guliver

Двама души от сирийски произход бяха арестувани в Женева по подозрение, че произвеждат и транспортират експлозиви и отровен газ, съобщиха от швейцарската генерална прокуратура. 

Двамата също така са заподозрени в нарушаване на закона, който забранява на терористични групировки като "Ал Кайда" и "Ислямска държава" (ИД), предаде BBC, цитирана от БГНЕС.

Един от атентаторите в "Батаклан" е опитал да влезе във френската армия

Фоуед Мохамед-Агад, един от тримата мъже, които откриха стрелба в парижката зала „Батаклан“ при терористичните нападения в ...

Очаква се женевската прокуратура да даде повече подробности по случая.

Главната прокуратура на Швейцария е завела срещу двама граждани на Сирия углавно дело във връзка с терористична заплаха в кантона Женева, предава РИА Новости, цитирана от "Фокус". "Офисът на главния прокурор на Швейцария при поддръжката на федералния офис на полицията възбуди второ углавно дело във връзка с терористична заплаха в региона на Женева. В тази връзка, две лица бяха арестувани“, се казва се в документа на швейцарската прокуратура.

Женева тази седмица е под повишено ниво на тревога поради безпокойство от наличие на клетка на "Ислямска държава" в района. В петъчния ден тежко въоръжена охрана наблюдава сградата на ООН в Женева. От съображения за сигурност за кратко време беше затворено международното летище в резултат на тревога заради терористи и издирване на заподозрени, предаде CNN. Властите издирват най-малко двама души с косвени връзки със заподозрени за терористичните атаки от 13 ноември в Париж.

Нивото на сигурност остава непроменено, заявиха швейцарските власти, и въпреки това различни събития, планирани за събота и неделя, ще се състоят. 

Бъчварова: Има план за дейностите при терористична заплаха

Готови сме с план за дейностите при терористична заплаха. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по врем...

До повишеното ниво на тревога в Женева се стигна след сигнал от американско разузнаване до швейцарските му колеги, че е засечена комуникация между екстремисти, които обсъждали идеята за атака в Женева, както и Чикаго и Торонто. 

Шефът на женевската полиция Моника Бонфанти заяви пред RTS, че „съществува вероятност в Женева да има терористична клетка на Ислямска държава“. Тя допълни, че силите на реда издирват заподозрените, но не каза колко хора участват в операцията. 

Летището беше затворено за 20 мин. Заради два подозрителни пакета. Единият се оказа забравен багаж, а вторият беше обезвреден с контролиран взрив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com