В Кемерово не вярват на официалните данни за загиналите в пожара (ВИДЕО)

6123
В Кемерово не вярват на официалните данни за загиналите в пожара (ВИДЕО)
Снимка: Стоп кадър Youtube

Тази сутрин жителите на Кемерово, където при пожар в търговски център загинаха 64 души, се струпаха пред сградата на областната управа с искане на оставки. Хората искат истината за пожара от властите. Мнозина се съмняват в официално изнесените данни за загиналите. Други изказват недоволство от това, че при гасенето на пожара е имало малко спасители. Хората скандираха: "Истината!", "Оставка!", "Убийци!"

В нощта срещу 27 март на страницата на ТВ канала "Россия 24" и в социалната мрежа "ВКонтакте" се появиха съобщения за 300-400 загинали при инцидента. От следствения комитет на Русия опровергаха тази информация и заявиха, че въпросните данни не съответстват на действителността.

Роднините на загиналите при пожара в Кемерово заявиха, че загиналите деца са 41. Списъците са изнесени в щаба, създаден от близките. В списъка има 64 имена на загинали.

От инициативната група са заявили,че са огледали моргата с телата на загиналите.

"Огледахме телата, ако се съди по размерите, то там има около 20 възрастни, останалите са деца. Телата не са крити – огледахме всеки кабинет, подземно помещение, таван и гаражи. Някои тела са просто в кутии", заяви един от членовете на инициативната група по време на протеста в центъра на Кемерово.

Участниците в протеста са се разбрали да проведат свое собствено проучване за броя на жертвите на пожара - жителите на града ще изпращат данни за загиналите на общ електронен адрес, съобщи meduza.io.

Кметът на Кемерово Иля Середюк предложи на гражданите да бъде създадена група, която да огледа моргите и изгорялата сграда. Заместник-губернатора на областта Сергей Цивилев направи предложението – хората, които имат информация за изчезнали хора, които не са влезли в статистиката, да подадат имената им в областната администрация.

Недоволство срещу Путин

Освен това събралите се хора искат при тях да дойде президентът Владимир Путин, който рано сутринта на 27 март пристигна в Кемерово и поднесе цветя на мястото на трагедията.

"Защо кралят е на топло? Ние не сме го избирали!", скандираха хората.

Путин беше критикуван, че не е изказал съболезнованията лично в деня на пожара, а натовари с тази задача говорителя си Дмитрий Песков. Освен това в страната не е обявен национален траур. Отделни градове и области, по решение на местните власти, взимат решение за обявяване на траур.

Самият Путин определи трагедията с пожара като "престъпна непредпазливост": "Какво се случва у нас? Това не са бойни действия, не е неочаквано изхвърляне на метан от мина. Хората са отишли да си почиват. Говорим за демография и губим толкова хора заради какво? Заради престъпна непредпазливост."

Кошмарът в Кемерово: Децата ни горяха, а ние просто наблюдавахме

На 25 март в Кемерово избухва пожар в търговския център "Зимна вишна". Огънят тръгва от четвъртия етаж, близо до кинозалите, където в т...

Руските медии съобщиха, че президентът е посетил болница, в която са настанени пострадалите и е призовал да не се вярва за данните за по-голям брой загинали. Той е посетил и сградата, в която се провеждат съдебно-медицинските експертизи, съобщи Интерфакс.

Путин не застана пред протестиращите пред сградата на областната управа.

Притискани ли са родителите на загиналите деца?

Родителите на децата, които загинаха в пожара в търговския център "Зимна вишна" в руския град Кемерово, не се допускат да разпознаят телата без да подпишат предварително съгласие за неразгласяване на информация. Това съобщи "Эхо Москвы", като се позовава на анонимен източник.

По думите на жител на града полицията изземва камерите и мобилните устройства на живеещите в близост до търговския център. От свидетелите на инцидента също се изисква подписването на документ за неразгласяване на информацията.

Расте броят на загиналите в пожара в Кемерово, огънят е потушен (ВИДЕО)

53 тела на загинали са открили спасителите на мястото на пожара в търговския център "Зимна вишна" в руския град Кемерово. Огънят е поту...

Защо са били затворени вратите на киносалоните?

Служителите в някои от киносалоните заключват вратите на залите, за да не бъдат глобени от страна на Министерство на културата на Русия и дистрибуторите на филмите, ако зрителите в салона се окажат повече от продадените билети. Това заяви за РБК председателят на съвета на Асоциацията на собствениците на киносалоните в Русия Олег Березин.

Припомняме, че голяма част от загиналите са именно в киносалоните. Зрителите се оказват блокирани в тях, заради невъзможността да отворят вратите.

Черната статистика до момента

По официални данни в трагедията загубиха живота си 64 души. До момента са разпознати телата на 25, 13 от тях са деца на възраст от 4 до 12-13 години. От днес започва и предаването на телата на роднините на починалите.

Огромен пожар погуби десетки хора в Русия (ВИДЕО)

Пожар избухна в търговския център "Зимна Вишна" в руския град Кемерово, като огънят отне живота на десетки хора. Трагедията се разигра...

Вечерта на 26 март изнасянето на телата на загиналите е било спряно, за да не се предизвика паника сред хората, събрали се пред търговския център.

Пожарът в търговския център "Зимна вишна" започна през деня на 25 март. Сред възможните причини за инцидента е палеж. Образувано е наказателно дело по следните обвинения: "причиняване на смърт по непредпазливост", "нарушаване на изискванията на пожарната безопасност, причинило смъртта на две или повече лица", "предоставяне на услуги, неотговарящи на изискванията за безопасност". По случая са задържани петима души. Последният задържан е човек от охраната, който е изключил системата за известяване след сигнала за пожара. Междувременно от Следствения комитет на Русия обявиха, че сигналната система за известяване при пожар не е работила от 19 март.

Сградата на търговския център "Зимна вишна" е бивш захарен завод. Тя е построена през 1968 година, а през 2013 година е преустроена в търговски център, вероятно с нарушения, предаде ТАСС.

Следственият комитет на Русия се обърна с молба към децата, които са били очевидци на трагедията в търговския център, да разкажат за обстоятелствата по време на пожара.

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа