В ПАСЕ имало корупция заради Азербайджан, показа доклад от стотици страници

1288
В ПАСЕ имало корупция заради Азербайджан, показа доклад от стотици страници
Снимка: iStock/Guliver

Разследващата комисия по подозренията в корупция по адрес на действащи или бивши избраници в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) установи "сериозни съмнения" за някои от тях, съобщи БГНЕС.

Разследващите са установили, че "съществуват сериозни съмнения, че някои действащи или бивши членове на ПАСЕ са се отдали на корупционни действия в полза на Азербайджан" в аферата, наречена Кавиаргейт (Caviargate). Панелът изразява сериозни съмнения, че подобна картина има и в ситуацията с Русия, Украйна и Турция.

Ирина Бокова поучава Le Monde заради Азербайджанската афера

Вие, изглежда, не познавате добре функционирането на една междуправителствена организация. Така генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бо...

Изрично е посочено името на Педро Аграмунт, бивш председател на ПАСЕ. Той беше принуден да подаде оставка от поста миналата година, след като взе участие в пътуване до Сирия като част от руска делегация. Член на делегацията, която отиде да подкрепи управлението на Башар Асад, е бил и Леонид Слуцки - депутат и председател на комисията по външни работи на руската Дума, който беше обвинен в сексуален тормоз от много журналистки. Друго име е това на италианеца Лука Волонте, който нарочно е "размил" доклад за политическите затворници в Азербайджан.

Припомняме, че съпругът на Ирина Бокова - Калин Митрев, беше набъркан в Азербайджанската афера. Заради данните, обобщени от международно журналистическо разследване, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че Митрев ще бъде проверен, тъй като е българският представител в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), но след изявлението отпреди над половин година няма повече новини по въпроса.

Основната разлика между Европейския парламент (като институция на Европейския съюз) и ПАСЕ е, че ПАСЕ има възможността само да разследва, препоръчва и съветва. Препоръките са основно в областта на човешките права, но имат значителна тежест в европейската политика. Европейският парламент и други институции на ЕС често се позовават на данните на ПАСЕ.

Парламентарната асамблея се състои от общо 642 членове - 321 постоянни членове и 321 техни заместници. Те се избират или назначават измежду народните представители на националните парламенти на всяка страна-членка на Съвета на Европа. Всяка държава има от двама до осем представители в зависимост от броя на населението. Българската делегация в ПАСЕ се състои от шестима представители и шестима техни заместници от различни парламентарни сили, избрани на пропорционален принцип.

ЕП поиска възприемане на модела "Магнитски" и разследване на аферата с Азербайджан

Случаят с "дипломацията на хайвера" от страна на Азербайджан, който беше разкрит от международно журналистическо разследване, привлече ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа