В Стокхолм започна Нобеловата седмица

26193
В Стокхолм започна Нобеловата седмица

В Стокхолм започва Нобеловата седмица. От 7 до 14 октомври ще бъдат обявени носителите на отличието за 2013 г. В списъка с номинации има 259 кандидати, сред които обществени и международни организации. Паричната награда за всяко отличи възлиза на 1 милион долара.

Традиционно на първия ден, 7 октомври, се обявява лауреатът на Нобеловата награда за физиология и медицина. Във вторник ще стане известен носителят на премията за физика, в сряда – за химия. Носителят на Нобела за мир ще бъде обявен на 11 октомври в Осло.

За какво използват парите от наградата Нобеловите лауреати?

Гарантират финансовата си независимост? Подкрепят благородна кауза? Или си подаряват ... игрище за крикет? Нобеловите лауреати поняког...

За обявяването на Нобеловия лауреат за литература все още няма официална дата, но по всяка вероятност това ще стане в четвъртък, 10 октомври. В последния ден от Нобеловата седмица, 14 октомври, ще бъде обявен лауреатът за икономика, предаде БЛИЦ.

Това е единствената категория от престижните награди, която Алфред Нобел не е споменал в завещанието си. Премията се присъжда от 1969 г. по инициатива на Швейцарската държавна банка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа