В Турция свалиха от екран филм за арменския геноцид

7899
В Турция свалиха от екран филм за арменския геноцид

Игралният филм за трагичната съдба на арменците „Керван 1915“ е свален от екраните заради натиск от властите.

Режисьорът на лентата Исмаил Гюнеш заяви, че разказът за събитията от 1915 г. се е сблъскал с проблеми при разпространението и със злонамерено отношение от кината. Това го е принудило да вземе и решението за изтеглянето на прожекциите. „С хиляди трудности през 3-те години успяхме да заснемем филма с участието на екип от 1 500 души. Очевидно е, че за националния монопол местните продукции са безинтересни и филмът ни няма да се срещне със зрителите, предаде БГНЕС.

Стотици турски държавни служители са поискали убежище в Германия

Повече от 600 турски държавни служители са се обърнали към властите в Германия от началото на годината с молба да получат политическо у...

Въпреки големия зрителски интерес, филмът понесе тежки удари в ключови локации. Хората се свързват с нас през социалните мрежи или в лични срещи съобщават, че не могат да го намерят дори в близки до тях центрове. В страна с 81 провинции „Керван 1915“ успя да направи премиери само в 51 киносалони, в Анадола е прожектиран в 10,30 ч. с ясната цел да не бъде гледан. Това е метод, който не е прилаган досега, по принцип всяка нова продукция се пуска от началото на деня до края, при това цяла седмица и ако не успее да напълни залите, тогава се сваля от екран“, посочи режисьорът.

Според него е повече от очевидно, че филмът не е желан, макар да е базиран на събития, които са тема за Турция от 100 години и именно заради това прожекциите се планират в час с най-ниската посещаемост. „Една невидима ръка непрекъснато изправяше пречки пред нас, проблемите започнаха още с първоначалните снимки. Докато ние търсехме артисти за ролите, бяха положени всякакви усилия нито един актьор да не работи с нас, да не можем да снимаме, да не завършим филма. Все пак намирахме изход от купищата трудности. И когато го приключихме напълно, тогава се сблъскахме с невъзможността за разпространението му. И ако мислите, че ще изора земята, за да покажа филма си на зрителите, грешите, в Турция има огромен монопол в областта на киното. Монополът диктува в кои салони да се прожектира, а ние не бяхме предвидили това.

Монополът казва и кой филм трябва да бъде свален от екран, така се получава и с комерсиалните комедии. Още преди да приключат снимките, вече са налице пристрастия и лобиране. Щом лобитата настояват филмът да не бъде завършен, смятам, че този път успяха. Заради всичко, което преживяхме и за да са наясно хората с този монопол, решихме да изтеглим филма“, посочи Исмаил Гюнеш. Той припомни, че Реджеп Ердоган още като премиер бе отправил съболезнователно послание към арменците заради трагедията им от 1915 г. и уточни, че филмът му разказва именно за тяхната болка.

Тогава Ердоган беше казал, че онези събития са еднакво страдание за двата народа и това ме мотивира да направя този филм, защото вярвам, че зарастващата рана не се нуждае от почесване, а от мехлем, и най-добрият път е този на изкуството, каза режисьорът. „Затова направих филм за любовта. С тези хора сме населявали една и съща земя 100 години, после се сблъскаха интересите на определени сили и ни объркаха. А последица от това бе депортирането на арменците. Във филма исках да разкажа какво е представлявала депортацията, каква е била целта и какво са преживели хората по своя път. Исках зрителите да видят една истинска история. В онзи период Османската държава е във война по всички фронтове, Анадол е изоставен и уязвим, налице е хаос и тогава се извършва насилственото прогонване на арменците, тази история разказвам чрез главния герой“, поясни Исмаил Гюнеш.

Ердоган обвини в лицемерие държавите, които се борят срещу ИД

В коментар за ситуацията в региона турският президент Реджеп Ердоган обвини в лицемерие държавите, които декларират активната си борба ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа