Вацлав Клаус против енергоспестяващите лампи

10539
Вацлав Клаус против енергоспестяващите лампи

Президентът на Чехия Вацлав Клаус, известен като евроскептик и голям критик на Евросъюза, се обяви срещу преминаването от традиционните електрически крушки към енергоспестяващи лампи. Той обяви, че възнамерява да използва и занапред у дома си обикновените крушки.

Според решение на ЕС от 1 септември във всички страни членки на Евросъюза е прекратено производството на обикновените електрически лампи с нагряваща се жичка, пише БГНЕС.

Фалшиви енергоспестяващи крушки на пазара

Много от енергоспестяващите лампи, продавани в България, не съответстват на евроизискванията за енергоефективни лампи с обявените от пр...

"Ние сме свободни хора, искаме да се възползваме от останките свобода в днешна Европа и можем сами да решаваме каква лампа искаме: онази, която свети по-добре или не така ярко, потребява повече или по-малко енергия", цитира чешкото радио изказване на президента при откриване на изложба в Ческе Будейовице.

Той се зарече, че вкъщи както и досега ще продължи да използва класическите крушки. Искам да похваля съпругата си, която с най-голямо удоволствие купи огромен брой класически лампи. Надявам се до края на живота си да използвам тези великолепно светещ топки, към които съм привикнал не само аз"", казва Вацлав Клаус.

Производството на електрически крушки от 100 вата бе прекратено през 2009 г., а миналата година производители в държавите от ЕС престанаха да пускат лампи от 60 вата. Сега е спряно производството на лампи с мощност 40 вата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа