Важен петролен възел е засегнат от антируските санкции на ЕС

6115
Важен петролен възел е засегнат от антируските санкции на ЕС
Снимка: iStock

Важно за целия световен пазар "тясно място" край бреговете на Дания попадна под санкциите на Европейския съюз срещу руските петролни приходи.

През юни ЕС обяви забрана за предоставяне на услуги и застраховки за доставка на руски петролни товари навсякъде по света, както и ембарго върху по-голямата част от вноса на петрол. Обявените мерки трябва да влязат в сила през декември за суровия петрол и догодина за горивата.

Веднага след като ограниченията за техническата помощ влязат в сила, собствениците на кораби няма да могат да наемат лоцмани и други специалисти от компании в ЕС за навигация на кораби през датските проливи, твърдят запознати.

В същото време ограниченията върху предоставянето на услуги може да бъдат облекчени като част от преговорите между ЕС и Г-7 за въвеждане на таван на цените на руския петрол, така че клиентите да могат да получават руски петрол на цени под съгласувания праг.

Всички доставки на суров нефт и горива от руските пристанища в Балтийско море минават през проливите. По данни на Bloomberg през последните две години през тях към световните пазари са преминали почти 2 милиарда барела.

На уебсайта на Датската морска администрация се посочва, че корабите са длъжни да използват услугите на лоцман, когато транспортират петрол във вътрешните и външните териториални води на страната.

Фарватерът на международните танкери обаче е предмет на Копенхагенската конвенция от 1857 г., която гарантира свобода на преминаване. По този начин датските власти могат само да препоръчват лоцмански услуги, но нямат право да настояват за тях.

Следователно корабособствениците теоретично ще могат да изпращат своите кораби през опасни водни зони без лоцманско съпровождане. Двама датски служители на корабоплаването казаха, че проливите са известни със скалисти плитчини и клисури, внезапни силни течения и резки промени във времето. И накрая, те могат да бъдат наети от други товарни кораби.

DanPilot, основният доставчик на лоцмански услуги в страната, препрати нашите искания до Датските морски власти. От там обясниха, че Дания силно препоръчва използването на лоцмани, но не настоява за това.

Великобритания и Дания отпускат допълнителни средства и оръжия за Украйна

Великобритания и Дания обявиха допълнителна помощ за Украйна под формата на пари и оръжия във връзка с международна дарителск...

Отказвайки услугите на лоцман, транзитните кораби също ще загубят подходяща застраховка - така че и индустрията, и правителствата са изправени пред труден избор. ЕС възнамерява да забрани на компании в своите юрисдикции да застраховат руски товари.

Очаква се този ход да създаде дупка в работата на организациите, влизащи в международната застрахователна група на P&I Clubs, като се има предвид колко от тях са със седалище в ЕС или под негова юрисдикция.

Ако таванът на цените в САЩ работи, тогава и лоцманите, и застраховката ще бъдат достъпни за собствениците на кораби, при условие че спазват ограничението, наложено от Седморката.

Двама служители от датското корабоплаване признаха, че правилата в крайна сметка ще бъдат променени, за да позволят лоцманско съпровождане от съображения за сигурност.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа