Важна информация за българите в Германия

78247
Важна информация за българите в Германия
Снимка: Getty Images / Guliver

Близо 12 милиона души живеят в Германия, без да притежават германски паспорт, макар половината от тях да са в страната от поне 10 години. Този факт сега вероятно ще претърпи промяна заедно с новия Закон за германското гражданство.

Съкратени срокове и облекчени условия

Всички, които могат сами да се грижат за своята финансова издръжка, в бъдеще ще могат да взимат германски паспорт след пет, а не след осем години, както беше досега.

А хора, които се ангажират с доброволен безвъзмезден труд в полза на обществото или са показали особени заслуги за интеграцията, ще могат да кандидатстват за германско гражданство дори след три години, вместо след шест, както е по досегашния регламент. И още нещо ново и важно: в бъдеще двойното гражданство ще е възможно за всички, а не само за граждани от други държави на ЕС.

Противоположни оценки

Представители на Социалдемократическата партия и на Зелените оценяват реформата на гражданството като “огромен успех“. „Хора, които от десетилетия живеят в Германия, най-сетне ще получат пълен достъп до демократичните права, без да е нужно да се отказват от собствената си история“, каза заместник-председателят на Фракцията на Зелените в Бундестага Константин фон Ноц, пред „Тагесцайтунг“. Според социалдемократите промените излъчват към милиони хора с миграционни корени сигнала: “Вие сте част от нашето общество“.

От друга страна, ХДС и ХСС критикуват реформата в областта на гражданството. През последните месеци техни депутати, като например генералният секретар на ХСС Александър Добринт, неведнъж са заявявали, че промените обезценяват германското гражданство. В свой документ, внесен от парламентарната група в Бундестага, планът на правителството се определя като "фундаментално погрешен". В него се твърди, че реформата пренебрегва "миграционната криза и проблемите на интеграцията". Опозицията в Бундестага призовава за проектозакон, който "внимателно да разработи Закона за гражданството в съответствие с реалността".

Несъвместимо с ценностите на Германия

Новият закон за гражданството предвижда и друга промяна: кандидатите за германски паспорт вече ще трябва да декларират не само вярност към принципите на свобода и демокрация, залегнали в Конституцията на Германия, но и към особената историческа отговорност на страната спрямо Израел.

Министърът на правосъдието Марко Бушман от Свободната демократическа партия заяви по повод отделни антисемитски прояви на чужденци в Германия: „Несъвместимо с нашите ценности е, когато най-голямото масово убийство на еврейски хора от Холокоста насам се празнува по улиците и се настоява за създаване на халифат“.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа