Варшава защити дислоцирането на американските войски на Изток

1769
Варшава защити дислоцирането на американските войски на Изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович защити плана на САЩ за преместване на разположените в Европа американски войски по Източния фланг на НАТО. Това съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от агенция "Фокус".

"Присъствието на американски войски в Полша играе много важна възпираща роля, по-важна от наличието им в по-западните части на ЕС", подчерта Чапутович. Министърът изрази надежда, че в хода на посещението на американския президент Доналд Тръмп във Варшава след две седмици, плановете ще бъдат конкретизирани.

България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП

България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителствот...

САЩ искат да увеличат войските си в Полша от 4500 на 5500. Но Тръмп обяви, че няма да изпраща допълнителни войници, а ще прехвърли 1000 от други части на Европа. Възможно е това да са военнослужещи на САЩ, които към настоящия момент са разположени на територията на Германия. "Решението е на американците", отбеляза Чапутович. Въпреки че подчерта, че американските войници играят важна роля и в Германия, той посочи, че броят им е значително по-голям.

Полша е сериозно притеснена от положението си със сигурността. "Трябва да сме готови, в случай че Русия иска да продължи да нарушава международното право или да провежда агресивни политики. Русия ще удвои използването на военни ресурси, когато види присъствието на международни войски - особено американски", увери полският министър.

С 35 000 войници и 17 000 цивилни служители, Германия в момента е най-голямата американска военна база в Европа. Тръмп оправда намеренията си за преместването на войските от Германия в Полша с липсата на военни разходи от страна на Берлин. Посланикът на САЩ във ФРГ Ричард Гренел отново изостри тона миналата седмица. Той каза: "Наистина е обидно да очакваме данъкоплатците от САЩ да продължат да плащат за над 50 000 американци в Германия, а германците да използват търговския си излишък за вътрешни нужди".

Според Чапутович американците са ядосани, че Германия не се чувства достатъчно отговорна за сигурността си и че САЩ ще трябва да плащат за разполагане на войски на територията ѝ. „От гледна точка на американците, това не изглежда добра инвестиция. Приносът за сигурността на Германия не е достатъчно оправдан в очите на американската общественост".

Меркел обвини Русия за края на Договора за ракетите

Канцлерът на Федерална Република Германия (ФРГ) Ангела Меркел изрази мнение, че Русия е виновна за прекратяването на Договора за ракети...

Тръмп ще посети Полша в периода между 31 август и 2 септември. Чапутович се надява, че тогава ще има повече яснота относно разполагането на войските в Полша. "След това трябва да бъдат потвърдени някои технически проблеми, като местоположението на разполагането и вида на силата, която идва тук".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа