X
 
 

Великобритания отива на съд заради отказа да предложи еврокомисар

2414 0
Великобритания отива на съд заради отказа да предложи еврокомисар
Снимка: iStock
Европейския съюз (ЕС) започва съдебно дело срещу Лондон заради отказа да назначи кандидат за еврокомисар, въпреки отлагането на Berxit, което държи Великобритания в блока, предава AFP.

Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС „изпрати официално писмо до Обединеното кралство за нарушаване на задълженията си по договора с ЕС, като не предложи кандидат за поста еврокомисар“, се казва в изявление на Брюксел.

Великобритания без еврокомисар засега

Преди изборите във Великобритания на 12 декември, правителството на Острова няма да номинира еврокомисар за бъдещата Европейска комисия...

Този ход, известен на европейски жаргон като процедура за нарушение, е начало на дълъг процес, включващ няколко предупреждения, но това в крайна сметка може да доведе до присъда срещу Великобритания от най-висшия съд в ЕС за принудително изпълнение.

Урсула фон дер Лайен е писала два пъти до министър-председателя Борис Джонсън, призовавайки го да назначи комисар.

Новата председателка на ЕК се надяваше да оглави 28-членния екип от висши служители на всяка от страните-членки на ЕС навреме, за да може нейната комисия да встъпи в длъжност на 1 декември. Но Лондон уведоми ЕС в сряда след голямо закъснение, че няма да определи британски член на своя най-висш екип преди парламентарните избори на 12 декември.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители