Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

23 април 2024, 22:52 часа • 2070 прочитания

Великобритания ще постави отбранителната индустрия във военен режим. Това заяви министър-председателят Риши Сунак

"Решението ни е в резултат на действията на оста от авторитарни държави - Иран, Русия, Северна Корея и Китай, с ценности, различни от нашите, които са все по-агресивни", каза британският премиер.

Още: Да повишим разходите за отбрана до 2,5% от БВП: Призив от военния министър

Той също така потвърди намерението на Лондон да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от БВП до 2030 г. "Това означава, че до края на десетилетието ще харчим над 22 милиарда паунда допълнително годишно за отбрана и над два пъти повече от това, което похарчихме през 2010 година", уточни той.

Още: Милиони за оръжие за Украйна се бавят много заради бюрокрация

"От 2019 г. вече сме увеличили разходите за отбрана с 41 милиарда паунда. Но като отидем по-далеч, днешните 75 милиарда ще дадат на нашите въоръжени сили стратегическо предимство срещу всеки агресор, като гарантират, че 5% от бюджета за отбрана отива за развитие на нови технологии. С тези 75 милиарда паунда не само ще запазим Великобритания в безопасност, но и ще гарантираме нашата дългосрочна подкрепа за Украйна. Днес обявихме и най-голямото военно дарение и допълнителни 500 милиона, за да помогнем на Украйна да победи Путин", обяви и военният министър Грант Шапс.

Още: Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес