Великобритания си тръгва от Евросъюза на 1 януари 2019 г.

2343
Великобритания си тръгва от Евросъюза на 1 януари 2019 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският министър на международната търговия Лиъм Фокс определи 1 януари 2019 като дата за действителното излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Тази дата предполага, че Лондон ще активира до края на годината член 50 на Лисабонския договор, чрез което официално ще обяви волята на страната си да напусне ЕС и да постави началото на двегодишен период на преговори.

Тереза Мей иска обединение с Шотландия за Brexit, преди да задейства чл. 50

Британският премиер Тереза Мей заяви, че иска шотландското правителство да бъде напълно ангажирано в преговорите за Brexit и че няма да...

1 януари 2019 е дата, върху която работя и тя би могла да бъде изтеглена по-напред, ако е необходимо, заявява за The Sunday Times известният евроскептик Фокс, чиято задача ще е развитието на връзките със страните извън съюза. Той уточни, че вече е започнал неофициални разговори с няколко страни, сред които Канада, с цел сключване на споразумения за свободна търговия, макар Лондон да не може да подпише нито едно преди да напусне Евросъюза.

Преди да бъде назначена за премиер, Тереза Мей заяви, че не смята да активира член 50 преди края на годината, докато Европейската комисия отказва да започне преговори, без да е изпълнено това предварително условие.

По време на първото си посещение в Единбург Мей подчерта, че ще положи усилия най-напред за уеднаквяване на подхода на Великобритания по въпроса, имайки предвид, че 62% от жителите на Шотландия се обявяват за оставане в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа