Великобритания: Средствата за борба с климата отиват за военна помощ за Украйна

1364
Великобритания: Средствата за борба с климата отиват за военна помощ за Украйна
Снимка: iStock

Великобритания ще вземе парите, предназначени за бедните страни за справяне с изменението на климата, и ще ги предостави на Украйна като част от военна помощ в размер на 1 млрд. паунда. Това обяви британският премиер Борис Джонсън на срещата на върха на НАТО в Мадрид. 

Министърът на бизнеса и икономиката Куаси Куартънг нарече инициативата "жизненоважна" и уточни откъде идват част от парите. "Моето министерство допринесе за усилията, като даде средства от плановете за финансиране на борбата с изменението на климата и за чуждестранна помощ."

Джонсън: Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от БВП

Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана до 2,5% от БВП до края на настоящото десетилетие, обяви Борис Джонсън ...

В рамките на своето председателство на ООН по въпросите на климата, което започна със световната среща на върха COP26 през ноември и ще продължи през цялата 2022 г., Обединеното кралство призова и други богати държави да увеличат разходите си, за да подпомогнат по-бедните страни. Помощта може да се изрази в изграждане на защитни съоръжения срещу покачващите се морета и екстремните климатични условия или в екологизиране на енергийните им системи.

Но експертите по финансирането на борбата с изменението на климата осъдиха промяната на разходите на Джонсън, пише "Политико".

Владислав Каим, молдовски младежки съветник по въпросите на климата на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, осъди коментарите на Куартънг, че Великобритания има недостатъчни разходи за климата, като заяви, че това "звучи неприлично, а използването на помощта за народа на Украйна като щит срещу критиките по този въпрос е двойно по-неприлично". Той изтъкна, че богатият свят не е успял да изпълни обещаните 100 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с изменението на климата.

Според Института за развитие на отвъдморските държави Великобритания не е успявала да изразходва бюджета си за борба с климатичните промени няколко пъти. Миналата година Министерството на финансите също така намали общия бюджет на Обединеното кралство за чуждестранна помощ.

Борис Джонсън покани руските учени, неподкрепящи путинското насилие, на работа във Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън покани учени от Русия, несъгласни с политиката на Владимир Путин, да кандидатстват за работа във Вели...

"Недостатъчното изразходване на средства при вече недостатъчни ангажименти едва ли е нещо, с което да се гордеем", каза Сара Коленбрандер, директор на програмата за климата на Института за развитие. "Особено когато глобалните инвестиции в чиста енергия и енергийна ефективност само биха подобрили енергийната сигурност. Нахлуването на Русия в Украйна, финансирано от нейния износ на нефт и газ, трябва да подчертае спешността на ускоряването на прехода към нисковъглеродни технологии, а не да предлага извинение за промяна на предназначението на финансирането за климата."

Говорител на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия на Куартънг отказва да каже колко голям е настоящият недостиг на средства за финансиране или помощ за климата, нито колко средства ведомството е пренасочило за военна помощ.

Джонсън заяви, че нападенията на Русия срещу украинския народ - включително ракетната атака срещу търговски център в понеделник - са станали "все по-варварски".

Украинският президент Володимир Зеленски похвали Лондон за изпращането на повече оръжия в помощ на борбата с Русия, като нарече Великобритания "наш истински приятел и стратегически партньор".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа