Великобритания умишлено е провокирала Русия в Черно море

5597
Великобритания умишлено е провокирала Русия в Черно море
Снимка: Getty Images/Guliver

Великобритания e знаела, че появяването на неин военен кораб край бреговете на Крим миналата седмица ще провокира Русия, става ясно от папка с класифицирани документи, намерени на автобусна спирка, съобщава в. „Таймс”..

Както беше съобщено вчера от източници в Уайтхол, на висш служител, отговорен за нарушението, могат да бъдат повдигнати обвинения съгласно Закона за държавната тайна.

В случая се е включила полицията на министерството на отбраната. Тя ще установи кой стои зад нарушението, защо документите по принцип са напуснали сградата на министерството и какви мотиви стоят зад това.

В докладна записка от 50 страници служителите на министерството на отбраната представят три възможни руски отговора на решението да се изпрати разрушителя „Дифендър” в 12-милна зона край бреговете на Крим, вариращи от „безопасен и професионален“ до „опасен и непрофесионален“.

Русия реагира агресивно на пристигането на британския кораб миналата сряда, изпращайки два кораба на бреговата охрана да го наблюдават отблизо, в рамките на 100 метра. Русия също многократно изпраща радиопредупреждения и наблюдава кораба от въздуха. Москва заяви, че е произвела предупредителни изстрели, но Великобритания отрече това.

Според неотдавнашен набор от документи, в министерството на отбраната обсъдили алтернативен маршрут за военния кораб, за да не провокира Русия, но тази опция била отхвърлена от служителите като страхлива. Било решено, че това ще създаде фалшивото впечатление, че Обединеното кралство е уплашено и ще позволи на Русия да твърди, че Обединеното кралство се е съгласило с претенциите на президента Путин към териториалните води на Крим.

Подробности за мисията са посочени в досие, открито от обществеността в купчина мокри документи зад автобусна спирка в Кент във вторник сутринта, за които по-рано се смяташе, че са изчезнали. Намерилият ги човек, който пожела да остане анонимен, предаде документите на Би Би Си, която вчера разкри тяхното съдържание.

Русия призова Лондон да разследва "опасните" действия на кораба на британския флот

Русия призова Обединеното кралство да разследва "опасните" действия на кораба на британския флот, който според Москва е навлязъл в тери...

Предполага се, че длъжностното лице може да не е разкрило цялата загуба. „Това, което е обявено за изгубено и това, което е открито от Би Би Си, са две различни неща“, казаха източници от Уайтхол.

Разбираемо е, че по време на разследването достъпът на висшето длъжностно лице до класифицирани документи ще бъде ограничен.

„Това е много сериозно. Това е само за служебно ползване”, каза източникът. „Официалните дсокументи не трябва да напускат сградата.“

Според източника изглеждало така, сякаш „няма шпионин, просто един небрежен служител е забравил да закопчае чантата си“. Той добави, че разследването ще проучи дали е имало специална мотивация за разсекретяване на документите и при какви обстоятелства са напуснали сградата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа