Военните разходи в света растат с главоломни темпове и достигнаха 2,5 трилиона долара

4112
Военните разходи в света растат с главоломни темпове и достигнаха 2,5 трилиона долара
Снимка: Getty Images

Глобалните военни разходи регистрират най-бързия си темп на растеж от 2009 г. насам. През 2023 г. те са достигнали 2,44 трилиона долара, което е с 6,8% повече отколкото през 2022 г.

През 2009 г. за първи път военните разходи бележат увеличение в целия свят, като особено значими са те в Европа, Азия и Океания и Близкия изток. Данните са публикувани в проучване на Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI).

"Безпрецедентното увеличение на военните разходи е пряк отговор на глобалното влошаване на мира и сигурността", посочва Нан ​​Тиан, старши сътрудник в Програмата за военни разходи и производство на оръжия на SIPRI. И предупреждава, че страните влизат в спирала на все по-голяма нестабилност. 

Още: Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Русия и Украйна

През 2023 г. военните разходи на Русия са нараснали с 24% до 109 милиарда долара или с 57% повече отколкото през 2014 г., когато тя незаконно анексира Крим. През 2023 г. военните разходи на Русия са били 16% от общите държавни разходи, а военното бреме (военните разходи като дял от брутния вътрешен продукт) са представлявали 5,9%.

През същата година Украйна се е наредила на 8-мо място в света по обем на разходите, след като те са нараснали с 51% до 64,8 милиарда долара. Тоест военното бреме за Украйна се е увеличило до 37%, а военните разходи са скочили до 58% от общите държавни разходи.

Военните разходи на Украйна през 2023 г. са възлизали на 59% от тези на Русия. През годината обаче Украйна е получила най-малко 35 милиарда долара военна помощ, включително 25,4 милиарда долара от САЩ. Взети заедно, тази помощ и собствените военни разходи на Украйна представляват приблизително 91% от разходите на Русия.

Още: Канада увеличава разходите си за отбрана

НАТО 

През 2023 г. 31-те държави членки на НАТО са похарчили 1,341 трилиона долара за военни разходи, което се равнява на 55% от световните военни разходи. Разходите на САЩ са нараснали с 2,3% до 916 милиарда долара през 2023 г., което представлява 68% от общите военни разходи на НАТО. През 2023 г. повечето европейски членки на НАТО са увеличили военните си разходи и техният общ дял в Алианса е нараснал до 28%, най-високият от десетилетия. Останалите 4% идват от Канада и Турция.

Десет години след като държавите от НАТО официално се ангажираха да изразходват 2% от своя БВП за военни разходи, 11 от 31-те членки успяха да достигнат или надхвърлиха това ниво през 2023 г. Друга цел - за поне 20% от военните разходи за "издръжка за оборудване" е била постигната от 28 членки на НАТО през 2023 г., спрямо само седем през 2014 г.

Най-голям ръст бележи Полша, която се нарежда вече на 14-то място в света по военни разходи - 31,6 милиарда долара, което е увеличение със 75% между 2022 г. и 2023 г. (най-голямото годишно увеличение сред европейските страни).

Още: С поглед към Тайван: Китай увеличава сериозно военните си разходи за 2024 г.

Китай 

Китай, който има вторият по големина военен бюджет в света след САЩ, е отделил приблизително 296 милиарда долара за военни разходи през 2023 г., което е с 6% повече отколкото през 2022 г. Това е 29-ото поредно увеличение на военните разходи на Китай на годишна база. На Китай се падат половината от общите военни разходи в Азия и Океания. Няколко от съседите на Китай свързват увеличенията на собствените си разходи именно с растящите военни разходи на Китай.

Още: Рекордни военни разходи в новия бюджет на Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа