Взривената журналистка в Малта: Където погледнете, има мошеници

6030
Взривената журналистка в Малта: Където погледнете, има мошеници
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди два дни Малта, а и цяла Европа, беше потресена от новината за смъртта на изключително популярната малтийска журналистка Дафне Каруана Галиция. Тя загина, след като в колата ѝ избухна бомба.

Смъртта на Галиция предизвика широк отзвук не само в Малта, а и на Стария континент като цяло. Причината - нейната репутация на разследващ журналист, който не се колебае да публикува нелицеприятни истини за всеки.

Асандж дава награда от хиляди евро за информация за убийство на журналист

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж предлага 20 000 евро награда в замяна на информация, която би могла да помогне за разкриването на...

Кой уби журналистката? Засега отговор няма, но има много обещания, включително от премиера на Малта Джоузеф Мускат, който е обект на доста материали от страна на Галиция, включително за офшорната сметка на жена му в аферата "Панамските досиета". Дотук се знае, че Галиция е подала жалба в полицията преди две седмици заради отправени към нея заплахи, но не и нещо повече.

В последната публикация на журналистката в нейния блог, тя отправя критики към шефа на кабинета на малтийския премиер Джоузеф Мускат - Кейт Скембри.

"Кейт Скембри твърди пред съда, че не е корумпиран, въпреки че се е опитал да създаде тайна компания в Панама, заедно с любимия министър Конрад Мици само дни, след като Лапет спечели парламентарните избори през 2013 г., приютявайки го в Нова Зеландия, след което да лобиват по света за съмнителната банка, която ще ги вземе като клиенти", коментира Дафне. Тя има предвид информация от "Панамските досиета", от която преди време стана ясно, че министърът на енергетиката Конрад Мици и шефът на кабинета на малтийския премиер Кейт Скембри имат тайни сметки в Панама. Въпреки това и двамата запазиха постовете си.

Журналистката коментира и изказванията на Скембри, че неговата заплата като шеф на кабинета е просто нищо за него, защото е запазил своите компании и акциите си и именно от тях основно печели парите си. Но начинът, по който използва влиянието на правителството, за да се възползва от него частният му бизнес в Малта, е изцяло отделен въпрос. Това е корупционна практика, търговия с влияние и не е аргумент в защитата му, коментира Галиция.

13 граждани на България са арестувани в Малта

13 граждани на България са арестувани в Малта за джебчийство, съобщава вестник The Malta Independent. Българите са арестувани след нап...

"Той също така заяви, че не е успял да отговори на корупционните обвинения през последните две години заради здравословното си състояние... Навсякъде, където погледнете сега, има мошеници. Ситуацията е отчайваща", завършва последния си пост в блога си Галиция.

Това далеч не е единствената публикация на журналистката, в която критикува властта в Малта. Тя беше известна с критични материали към управляващите в Малта, които публикуваше в блога си. Последните разследвания на Галиция са съсредоточени именно във връзки между премиера Мускат и двама от най-близките му сътрудници с офшорни компании, продажби на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.

Припомняме, че в Азербайджанската афера бяха намесени доскорошният генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и съпругът ѝ Калин Митрев. В началото на септември прокуратурата обяви, че прави проверка за пране на пари от страна на Митрев, но досега не е известно какво е открило държавното обвинение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа