WikiLeaks публикува таен доклад за опитите на ЕС да се бори с миграционната вълна

3995
WikiLeaks публикува таен доклад за опитите на ЕС да се бори с миграционната вълна
Снимка: Gettyimages.com

Увеличение с цели 1664% на мигрантите, влезли в Европа през Гърция, е регистрирано миналата година, като общият брой на мигрантите е 771 237. Това гласи секретен военен отчет на ЕС за миграционната криза, публикуван от WikiLeaks.

Документът е съставен от контраадмирала от италианските ВМС Енрико Кредендино за Военния комитет на ЕС и Комитета на ЕС по политиката и сигурността.

В доклада от 29 януари 2016 г. се обобщават данните от първите шест месеца на „Операция София“, а също така на операцията срещу „лодките на бежанците“ в Либия и Средиземноморието, предаде БГНЕС.

В отчета са представени статистическите данни за броя на мигрантите и са посочени основните етапи на съвместната морска операция на страните от Евросъюза в Средиземно море и бъдещата стратегия.

Един от ключовите етапи на операцията е преходът от фаза 2А (действия в международни води) към фаза 2В (операция в териториалните води на Либия, където 5 година подред не спира гражданската война и чак сега през този февруари беше съставено правителство на националното единство).

В доклада се призовават институциите на ЕС да помогнат за ускоряване на процеса за съставяне на „заслужаващо доверие“ правителство в Либия, което на свой ред би позволило на войските на ЕС да започнат операция в нейните териториални води, а в перспектива и да разширят операцията по крайбрежието (фаза 3).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа