За 15 месеца: 40 руски мениджъри и официални лица са загинали при неясни обстоятелства

4534
За 15 месеца: 40 руски мениджъри и официални лица са загинали при неясни обстоятелства
Снимка: Kremlin.ru

През последните 15 месеца – от януари 2022 г. насам, смъртта си намериха около 40 руски топ мениджъри, бизнесмени и длъжностни лица. Общото между тях? Загинаха при напълно мистериозни обстоятелства във времена, в които дневният ред в Москва се диктува от агресивната война на Владимир Путин срещу Украйна.

ОЩЕ: Мистериозната серия от смъртни случаи на руски олигарси - самоубийства или нещо повече?

Влиятелни хора в Руската федерация умират един след друг - падат от прозорци, застрелват се и дори се тровят сами, което повдига редица въпроси вече повече от година.

От беларуската опозиционна телевизия NEXTA направиха обзор на тези смъртни случаи, след като преди няколко дни почина първият зам.-генерален директор на енергийната компания „Якутскенерго“ Игор Шкурко.

През 2022 г., малко преди руската инвазия в Украйна, започна вълната от мистериозни смъртни случаи на висши мениджъри в руската енергетика.

През януари 2022 г. Леонид Шулман - 60-годишният ръководител на транспортната служба на "Газпром инвест" - бе намерен мъртъв в село близо до Санкт Петербург. Наблизо имаше бележка, в която той се оплакваше от болки в счупения си крак.

През март в Ленинградска област бе намерено тялото на Александър Тюляков, заместник-генерален директор по корпоративната сигурност в Обединения център за разплащане на "Газпром". Той също бе оставил предсмъртно писмо, чието съдържание се пази в тайна.

През април вицепрезидентът на "Газпромбанк" Владислав Аваев, бременната му съпруга и 13-годишната им дъщеря бяха открити мъртви в московски апартамент. Според разследващите Аваев е застрелял членовете на семейството и след това се е самоубил.

Неприличното богатство на руските олигарси в Лондон

Имението Уитънхърст в Северен Лондон е вторият най-голям имот в Лондон - отстъпва по площ само на Бъкингамския дворец. То е собственост...

Снимка: Владислав Аваев, Twitter

По-късно бившият топ мениджър на "Новатек" Сергей Протосеня беше намерен обесен във вилата си в Испания. Мъртвите тела на съпругата му и 18-годишната му дъщеря също бяха открити в къщата в каталунския курорт Лорет де Мар. 

Сигналът към полицията подаде синът на Протосеня – Фьодор. Той каза, че часове наред опитвал да се свърже с майка си от Франция, но никой не вдигал телефона. Когато полицаите пристигнали на адреса, попаднали на мъртвите тела. Първоначално полицията заключи, че Сергей Протосеня е намушкал семейството си с нож, след което се е обесил в градината, но после се появиха редица съмнения около случилото се – все още не е ясно какво наистина е станало.

Кои са "децата на Кремъл", живеещи в разкош в "лошия Запад"?

След началото на инвазията в Украйна Русия беше ударена от безпрецедентен брой санкции, като немалка част от тях бяха насочени към упра...

Снимка: Сергей Протосеня, Facebook

През май бившият топ мениджър на "Лукойл" Александър Суботин почина в Москва след сеанс с местни шамани. Медиите писаха, че те се опитали да го излекуват от махмурлук с отрова от жаба, но сеансът завършил със смърт.

През юли тялото на Юрий Воронов, генерален директор на транспортната компания "Астра шипинг", която е работила и по арктическите договори на "Газпром", бе намерено в елитна вилна зона. И по-точно - в басейна на вилата му в селището Морски тераси, близо до Санкт Петербург. Той е загинал, след като е бил прострелян в главата.

На 1 септември вицепрезидентът на "Лукойл" Равил Маганов падна от прозореца на Централната клинична болница на президентската администрация в Москва. Тялото на 68-годишния топ мениджър, който е работил за "Лукойл" от основаването на компанията през 1993 г., бе намерено от медицинския персонал.

Макрон: Сега не е време за преговори между Русия и Украйна

И Франция, и Китай смятат, че е твърде рано за мирни преговори във войната на Русия срещу Украйна, тъй като "днес времето е военно". То...

Снимка: Владимир Путин и Равил Маганов, Kremlin.ru

Случаите продължиха и през 2023 г. През януари Дмитрий Павочка бе намерен изгорял до смърт в собствения си апартамент. Той е работил в "Лукойл" и "Роскосмос". Разследващите твърдят, че Павочка е заспал в леглото с незагасена цигара.

През април 2023 г. стана ясно, че Игор Шкурко – първи зам.-генерален директор и главен инженер на „Якутскенерго“, също е загинал мистериозно. Той бе открит мъртъв в следствения арест в Якутск. Бе пратен там от съда на 31 март, ден след като бе задържан по дело за подкуп. След това партията на Путин „Единна Русия“, от която Шкурко беше част, побърза да прекрати членството му. Властите смятат, че мъжът се е самоубил.

Освен високопоставени ръководители на компании, свързани с нефтената и газовата промишленост, в съобщенията за самоубийства и злополуки се появяват и други ръководители. Например Иван Печорин - директор на авиационната индустрия на Корпорацията за развитие на Далечния изток и Арктика, падна зад борда на лодка в Японско море през септември 2022 г.

През същия месец загина Павел Пчелников - директор по комуникациите в ООО "Цифрова логистика", дъщерно дружество на Руските железници. Според разследващите той се е застрелял в дома си в Москва.

Руският посланик в Лондон: Москва е готова за прекратяване на огъня, но перспективата за това е неприемлива

Русия е готова за прекратяване на огъня с Украйна по всяко време, но перспективата е "нереалистична" и неприемлива, докато Киев и Запад...

През декември 2022 г. загина руският милионер и депутат Павел Антов. Бившият депутат в регионалния парламент във Владимировска област, представител на партия "Единна Русия" на Путин, намери смъртта си, след като е паднал от прозореца на стаята си на третия етаж в луксозен хотел в Индия. Бил е там на почивка, за да отпразнува 65-ия си рожден ден. Преди това Антов назова като "терор" руски обстрел по украинската столица Киев.

През февруари тази година ръководителят на финансовия отдел на Министерството на отбраната - Марина Янкина - бе намерена мъртва под прозорците на къщата си в Санкт Петербург. Вещите и документите ѝ бяха открити на балкона на 16-ия етаж.

ОЩЕ: Дежа вю: Чиновник от военното министерство на Русия падна от прозореца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пакт за сигурност под носа на Путин: ЕС и Молдова сключиха партньорство

Ако украинците спрат да се бият, се връщаме в 1939 г. и започва Третата световна война: Американски историк

Украинският генщаб официално: Русия остана без последния си носител на крилати ракети в Крим

Путин да бъде натиснат отвътре и отвън: Теория за победа на Украйна от Foreign Affairs

Считан за герой руски генерал е арестуван и изглежда отива на съд

Украйна удари военна база с ATACMS и дронове: Има загинали и ранени руски военни (ВИДЕО)

Ето това е "точност": 3 месеца - 53 руски авиобомби по самата Русия

ПВО за Украйна: Германия е събрала 1 млрд. евро в световна инициатива

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

Жертва и ранени след силна турбуленция в самолет (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа