За Германия Русия се превръща от партньор в съперник

1024
За Германия Русия се превръща от партньор в съперник
Снимка: Getty Images/Guliver

За пръв път от 2006 г. Германия се готви да внесе промени в своята Бяла книга – ръководство в областта на политиката по националната сигурност на държавата, съобщава в. „Велт“.

В документа от 80 страници, съставен от министерството на отбраната с участието на останалите силови структури, са внесени редица ключови промени, в това число отнасящи се до Русия. Така, занапред Германия ще гледа на Москва не като на „партньор“, а като на „съперник“.

Най-големият музикален фестивал в Германия беше прекратен заради лошото време

Най-големият музикален фестивал под открито небе в Германия – Rock am Ring, приключи ден по-рано от планираното, предава Deutsche...

Според авторите Русия размива границите между война и мир. „Москва отстоява интересите си с насилствени методи и самоволно променя гарантирани от международното право граници и затова представлява заплаха за световния ред в Европа, установен след края на „студената война“ - е посочено в ръководството. Отбелязва се още, че Русия се отвръща от Запада, засилва стратегическото съперничество и увеличава военната активност по външните граници на Евросъюза.

Особено безпокойство у експертите предизвиква използването на цифровите комуникации за оказване на влияние върху обществеността – от неофициалния контрол над дискусиите в социалните мрежи до манипулирането на информациите в новините, подчертават авторите.

Според тях всичко това може да има сериозни последици за Германия, „тъй като без фундаментално изменение на курса Русия в обозримо бъдеще ще се превърне в предизвикателство за сигурността на европейския континент" – е заключението на експертите.

Сред основните заплахи за ФРГ са изброени международният тероризъм, радикалният национализъм, миграционният въпрос и рисковете от епидемии заради увеличаване на числеността на населението.

Йоахим Гаук няма да се кандидатира за нов мандат

Германският президент Йоахим Гаук няма да се кандидатира за втори петгодишен мандат. Това съобщава в. "Билд", който се позовава на "дос...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа