За пробив в преговорите между Великобритания и ЕС съобщи The Guardian

2184
За пробив в преговорите между Великобритания и ЕС съобщи The Guardian
Снимка: iStock

Обединеното кралство и Европейският съюз (ЕС) премахнаха едно от ключовите противоречия, които пречат на страните да сключат споразумение относно формата на бъдещите отношения и свободната търговия. Според The Guardian, който се позовава на информирани източници в Брюксел, страните са се споразумели за квотите за риболов в изключителната икономическа зона на Великобритания, предаде БГНЕС.

Според вестника, преходният период преди влизането в сила на новите правила, при който квотите на Европейския съюз ще бъдат значително намалени, ще продължи 5 до 7 години. В същото време ЕС първоначално настояваше този срок да бъде 10 години, а кралството беше готово да се съгласи само с тригодишен преходен период.

ЕС и Великобритания не се договориха за Brexit

Представителите на Евросъюза и Великобритания не се договориха по споразумение за свободна търговия след излизането на Обединеното крал...

Друг препъникамък е въпросът за така наречените единни правила за конкурентоспособност - осигуряване на равни условия за британски и европейски компании. ЕС настоява, че за тази цел Великобритания трябва да има същите екологични, трудови и социални стандарти като ЕС. За целта британските власти ще трябва да приемат закони, подобни на резолюциите на ЕС в тези области, като в същото време отказват да разработят свои собствени. Ако това не се случи, Брюксел ще може да наложи мита върху британските стоки.

Според The Guardian, Франция и Германия настояват, че ЕС трябва да запази правото си да предприеме действия срещу Лондон, ако Великобритания не хармонизира законодателството си с европейското. Подобни изисквания са неприемливи за британската страна, която предлага в бъдеще периодично да преразглежда условията на търговското споразумение, ако действащите правила в кралството и ЕС започнат да се различават значително. Както пише вестникът, преговорите най-накрая може да се провалят, ако ЕС не направи отстъпки в тази посока през следващите 48 часа.

Търговските преговори между Великобритания и ЕС, преустановени в петък, бяха възобновени в Брюксел вчера. Британската страна отбелязва, че това ще бъде последният опит на страните да се споразумеят. В понеделник вечерта ходът на дискусиите ще бъде обсъден в телефонен разговор между британския премиер Борис Джонсън и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които вече проведоха едночасов разговор в събота.

Великобритания напусна ЕС след три години преговори за условията за излизане. Брюксел и Лондон са се договорили за преходен период до края на тази година, през който всички европейски разпоредби се прилагат за Обединеното кралство, включително търговията по правилата на европейския единен пазар. Преди края на преходния период, който британското правителство отказва да удължи, страните трябва да се споразумеят за формата на бъдещите отношения и да сключат споразумение за свободна търговия.

Шарл Мишел зове за единство в ЕС по преговорите с Лондон за след Брекзит

Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел призова членовете да останат единни зад преговарящите на Брюксел в търговските преговори за след ...

В края на 2019 г. обемът на търговия между Великобритания и ЕС възлиза на приблизително 900 млрд. долара, а преходният период (31 декември 2020 г.) просто ще приключи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа