Забравете за мир: Лавров не вижда смисъл от преговори между Русия и Запада

13931
Забравете за мир: Лавров не вижда смисъл от преговори между Русия и Запада
Снимка: Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров не вижда никакви перспективи за мирни преговори между Москва и Киев. Според него всички западни призиви в тази насока са тактически трик, за да се даде възможност на Украйна да прегрупира силите си.

"В момента, уви, няма изгледи за преговори между Русия и Запада. Освен това западните покровители постоянно подтикват киевския режим да вдига залозите. А лицемерните призиви на западняците за преговори считаме за тактически трик, с който за пореден път се печели време, дава се възможност на изтощените украински войски да си отдъхнат и да се прегрупират, както и да се напомпат с оръжия и боеприпаси. Но това е пътят на войната, а не на мирното решение. Това ни е напълно ясно", заяви Лавров пред списание International Life. Стенограмата е публикувана на уебсайта на руското външно министерство.

Защо?

Министърът разкритикува "мирната формула", предложена от украинския президент Володимир Зеленски, за която има все по-голяма подкрепа. Според Москва от нея се изисква да "приеме нарушаването на основните ни интереси в областта на сигурността и продължаването на произвола срещу руснаците и рускоезичното население в новите територии и в земите, контролирани от ВСУ".

ОЩЕ: Китай към Русия след срещата за мир: Безпристрастни сме към войната в Украйна

Лавров разкритикува и многостранните срещи, които се провеждат без да бъде поканена Русия, включително консултациите в Копенхаген и Джеда. Той отбеляза, че на такива срещи се опитват да убедят развиващите се страни да подкрепят визията на Володимир Зеленски за мир, Москва бива обвинена в нежелание да участва в преговорите, а аргументите за необходимостта да се вземе предвид мнението на Москва се "отменят от самото начало"."Ясно е, че този подход не показва намерението на Запада да преговаря за каквото и да било с Русия", каза министърът, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Нови осем държави се присъединиха към "мирната формула" на Зеленски

Лавров отбеляза, че в началото на конфликта Русия веднага е откликнала на предложението на Украйна за преговори (бел. ред. - тотална лъжа, защото още в първите дни на инвазията Зеленски неколкократно призоваваше за разговори, но Путин и Кремъл се измъкваха с думите, че сега не му е времето, тъй като руската армия по това време успяваше да настъпва), но по-късно Киев ги е отхвърлил, а още по-късно законово е забранил преговорите с Русия, докато начело на Руската федерация е Владимир Путин. Руският външен министър обаче изобщо не се спря на това защо се стигна дотук - клането в Буча беше една от причините: Путин се оплете: След като Песков отрече, сега излезе, че имало парафиран мирен договор (ВИДЕО)

Ядрена заплаха

Русия остава привърженик на принципа за недопустимост на ядрената война и изхожда от факта, че в такава война не може да има победители. В същото време Лавров, в абсолютен синхрон с руската пропаганда, обвини Запада в ядрена ескалация.

"В контекста на украинския конфликт голямата опасност е, че като водят нещата към ескалация, САЩ и страните от НАТО рискуват да се стигне до пряк въоръжен сблъсък на ядрени сили. Ние вярваме, че подобно развитие трябва и може да бъде предотвратено. Ето защо трябва да напомняме за съществуването на високи военно-политически рискове и да изпращаме отрезвяващи сигнали на нашите опоненти", заяви министърът.

Според Лавров притежаването на ядрено оръжие е единственият възможен отговор на "някои значителни външни заплахи за сигурността" на Руската федерация и "развитието на ситуацията около Украйна потвърди основателността на нашите опасения в тази област".

В началото на август руските власти призоваха САЩ да ратифицират Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Москва обвини Вашингтон в "разрушително и безотговорно поведение" - че документът, подписан преди повече от четвърт век, никога няма да влезе в сила. Според контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС през последните месеци руските правителствени агенции вече са обсъждали варианта Русия да оттегли ратификацията си на този договор в името на пълната симетрия със САЩ, но не са били взети никакви решения в това отношение.

ОЩЕ: Лавров заплаши със "сурови ответни мерки" за ударите с дронове в Москва и Крим 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа