Загуба след загуба в Украйна: Русия търси да си върне продадени вече оръжия

55566
Загуба след загуба в Украйна: Русия търси да си върне продадени вече оръжия
Снимка: Getty Images

Заради големите загуби на руската армия във военна техника във войната в Украйна, Русия е започнала да търси начини да си откупи вече продадени руски оръжейни образци на други държави, по редовни договори. Това твърди в свой материал известната американска медия The Wall Street Journal.

Най-вече военни хеликоптери

Според материала, руският доставчик на двигатели за хеликоптери "Климов" не успява да компенсира мащабните загуби в Украйна. Заради това Руската федерация преговаря с Пакистан, Египет, Беларус и Бразилия за откупуването на продадени вече от нея важни резервни части - най-вече двигатели за военни и транспортни руски хеликоптери.

През април руската делегация е поискала от египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси да върне двигатели за хеликоптери Ми-8 и Ми-17. Информацията е от три източника на The Wall Street Journal, но египетското правителство отказва официално да коментира. Става въпрос за 150 двигателя - руснаците са поискали от Кайро да ги откупят, след като Египет се отказа да продаде на Русия ракети поради страх от американски санкции. Офертата на Кремъл - забравя за провалената сделка с ракетите и осигурява пшеница и жито за Египет. Африканската страна внася около 80% от необходимата ѝ пшеница от Украйна и Русия. А ако Египет пак откаже, Русия е заплашила, че ще изтегли оръжейните си консултанти от страната. Затова и на срещата с африканските държави през юли в Москва Ал Сиси се е съгласил да връща хеликоптерни двигатели, но не и да помага с ракети. Вероятно връщането на двигатели ще почне през декември - официално обаче Кайро твърди, че няма да прави компромис със собствената си сигурност: Опорките и подаръците, с които Путин прилъгва Африка (ВИДЕО)

По отношение на Пакистан - руснаците са си поискали най-малко 4 двигателя за хеликоптери М-35М, но Пакистан отрича информацията на The Wall Street Journal. Русия е поискала да откупи и 12 двигателя за хеликоптери Ми-35М от Бразилия, но Бразилия е отказала - това официално заяви говорител на бразилското правителство. Беларус обаче е продал обратно 6 двигателя за хеликоптери Ми-26 на руснаците.

Според данни на украинския генерален щаб, към 8 ноември 2023 г. Русия е загубила 324 хеликоптера. Особено болезнени за руснаците бяха ударите с ATACMS по летищата в Бердянск и Луганск: Ракетите ATACMS: Първи обстрел по руски цели с ВИДЕО от генерал Залужни

През миналата година руският оръжеен пазар се е свил много сериозно - до около 8 млрд. долара, след като през 2021 година беше в обем на 14,5 млрд. долара. Причината е ясна - ресурсите се хвърлят във войната с Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Журналист: Фицо е категоричен противник на Украйна

Атака с дронове: Украйна спря тока в Севастопол (ВИДЕО)

Украйна съсипа с дронове Новоросийск - най-голямото руско пристанище (ВИДЕО)

Натовски генерал: Русия няма достатъчни сили за голям пробив в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 17.05 - Зеленски посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа