Закана Джонсън да иде на съд, ако не се съобрази с шанса за ново удължаване на Brexit

6332
Закана Джонсън да иде на съд, ако не се съобрази с шанса за ново удължаване на Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Британски депутати, сред които и изгонените от Консервативната партия, подготвят съдебно дело, ако премиерът Борис Джонсън откаже да поиска отлагане на Brexit, съобщава БГНЕС.

Законът, изискващ премиерът Джонсън да поиска удължаване на датата, в която Лондон ще напусне ЕС, трябва да получи одобрението на кралицата, след като беше гласуван и от двете камари на парламента. Но министър-председателят заяви, че "по-добре да бъде мъртъв в канавка, отколкото да поиска отлагане".

Братът на Борис Джонсън напуска правителството на Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън получи нов удар днес, след като брат му Джо обяви оставката си от правителството и от парламента, пиш...

Сега депутатите се подготвят заедно с екип юристи за съдебно дело, за да бъде наложен принудително законът в случай на необходимост. Въпреки че правителството вече каза, че ще се съобрази със закона, Борис Джонсън заяви, че той го задължава само "на теория" да пише на Брюксел с искане за отлагане на датата на Brexit.

The Daily Telegraph съобщи, че премиерът е заявил, че "искането за още едно удължаване е нещо, което аз никога няма да направя", с което е подсилил спекулациите, че ще се опита да намери вратичка.

Какви са възможностите пред Борис Джонсън?

1. Да пренебрегне закона – Борис Джонсън заяви, че няма да съобрази с инструкциите на парламента и да поиска удължаване на чл. 50. Но ако не намери вратичка в закона, това може да го доведе в съда и да раздели още повече партията му

Борис Джонсън се провали отново - няма да има предсрочни избори във Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън претърпя четири поражения в Камарата на общините в рамките на 24 часа след подновяването на работата ...

2. Да подаде оставка – Борис Джонсън може да подаде оставка в тактически ход да се върне отново, като позволи на лидера на опозицията Джереми Корбин да отиде в Брюксел и да поиска удължаване, преди да се съгласи на предсрочни избори, които Джонсън се надява, че ще спечели. Анализатори обаче отбелязват, че това е рисковано и няма гаранция, че кралица Елизабет II ще номинира Корбин за временен лидер. Тактиката може и да се провали, ако избирателите дадат доверието си на Лейбъристите.

3. Друг закон – премиерът може да се опита да си осигури предсрочни избори, като прокара „закон от един ред“, в който се казва, че ще има избори, въпреки предишното решение на парламента. Тогава ще е необходимо обикновено мнозинство за приемането му, но има и риск депутатите да приемат поправки, които променят датата на изборите

4. Вето от ЕС – ако премиерът е принуден да иде обратно в Брюксел за да иска удължаване на датата за напускане, няма гаранция, че ЕС ще приеме искането му. Всички 27 държави-членки на ЕС трябва да са съгласни на това, така че просто Борис Джонсън трябва да убеди една от държавите да наложи вето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа