Западният начин на живот води до ракови заболявания сред бедните

648
Западният начин на живот води до ракови заболявания сред бедните
Снимка: Getty Images / Guliver

Западният начин на живот води до разпространяване на ракови заболявания сред бедните. Това съобщи британският вестник "Индипендънт", като се позовава на американски изследвани, които разглеждат данни за разпространението на коварната болест до 2012 г.

Някога смятани за порок на богатите, раковите заболявания сега засягат сериозно всеки регион. Очаква се най-рязкото увеличение на заболелите да възникне в най-бедните точки на света.

5 храни, които доказано причиняват рак

Нездравословният начин на хранене се отразява не само на килограмите ни, но и на целия ни организъм. Трябва да внимаваме с какво се хра...

Американската епидемиоложка Линдзи Торе от Американското дружество за борба с рака установява, че разпространението на рака намалява в държави, в които гражданите имат високи доходи, но се увеличава в страните с нисък стандарт на живот, посочва bTV.

Разликата е особена видима в случаите на рак на белия дроб, червата и гърдата при жените.

Подобряващите се показатели при хората с по-висок жизнен стандарт се обясняват с достъпа до по-добри изследвания, достъпа до лечение, както и намаляването на рисковите фактори като тютюнопушенето.

По-притеснителното е, че нарастването на раковите заболявания при по-бедните може да се обясни и с „приемането на западния начин на живот”, обяснява Торе в свое интервю.

5 храни в хладилника ни, които причиняват рак

Трябва да се научим да живеем по-здравословно и да спрем да се храним с продукти, които имат срок на годност с години. Почти нищо, коет...

„Хората са по-малко активни. Физическият труд намалява, а транспортът се използва все повече. Има все по-голям достъп до бързи и вредни храни”, допълва тя.

Развиващите се страни са силно засегнати от инфекциозни ракови форми, причинени от стомашни бактерии, хепатит и човешкия папилома вирус.

Да се обърне внимание на това неравенство е от решаващо значение, тъй като голяма част от раковите заболявания могат да се спрат чрез контрол върху тютюнопушенето, ваксинациите, ранното откриване, както и промотирането на по-здравословен живот, пишат учени в медицинския журнал „Ракова епидемиология”.

За да се постигнат тези цели обаче, се изискват усилия не само от отделните страни, но и от международни институции, донори и гражданското общество, допълват епидемиолозите.

БАБХ бракува 767 кг хранителни продукти

Българска агенция по безопасност на храните инициира срещи с бизнеса във връзка с наближаващия летен сезон, съобщиха от БАБХ.Във връзка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа