Защита срещу заплахата от Русия: Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро

2661
Защита срещу заплахата от Русия: Молдова иска членство в ЕС възможно най-скоро
Снимка: iStock

Молдова иска членство в ЕС "възможно най-скоро" като защита срещу заплахата от Русия и се надява на решение за започване на преговори "през следващите месеци". Това заяви президентът Майа Санду в интервю за АФП.

Малката държава с население от 2,6 млн. души, разположена между съседката на ЕС Румъния и опустошената от войната Украйна, на 1 юни ще проведе първата си голяма среща на върха за по-широка Европа. Тази среща на Европейската политическа общност - форум, създаден през миналата година, който събира лидерите на всички 27 държави от ЕС и 20 съседни на блока държави - ще бъде повод за Молдова да подобри доверието си на кандидатка.

За Санду членството в ЕС е единствената гаранция, че няма да се превърне в следващата цел на Русия. Нейната страна, която е бивша съветска република, вече има сепаратистки регион - Приднестровието, където Русия е разположила малък брой войски.

"Разбира се, нищо не може да се сравни със случващото се в Украйна, но ние виждаме рисковете и вярваме, че можем да спасим демокрацията си само като част от ЕС", каза тя. "Наистина вярваме, че Русия ще продължи да бъде голям източник на нестабилност през следващите години и трябва да се защитим", добави Санду в рамките на срещата на върха на Съвета на Европа в Исландия, която приключи във вторник.

50-годишната лидерка, която е на поста си от 2020 г., през февруари обвини Русия, че подклажда преврат в опит да завземе властта в Молдова. Тя призова молдовците - които според проучванията на общественото мнение подкрепят с огромно мнозинство присъединяването към Европейския съюз - да проведат проевропейски митинг в неделя.

"Войната в Украйна направи нещата черно-бели. Така че за всички нас е много ясно какво означава свободният свят и какво - авторитарният свят", каза тя.

Войната в съседство с Русия изведнъж затвърди перспективата за членство на Украйна и Молдова в ЕС. Двете страни кандидатстваха миналата година за присъединяване към блока и през юни 2022 г. станаха страни кандидатки, заедно с Грузия.

"Вярваме, че това е реалистичен проект за нас и очакваме с нетърпение това да се случи възможно най-скоро", каза Санду.

Членството обаче може да отнеме десетилетие или повече, като се има предвид дългият списък от изисквания, които страните кандидатки трябва да изпълнят, за да могат да се настанят редом с останалите държави в европейския единен пазар.

Руска пропагандна медия обвинява Украйна, че планира провокация в Приднестровието

Въоръжените сили на Украйна са разположили хиляди войници в Одеска област, за да подготвят провокация срещу т.нар. Приднестровска молдо...

За разлика от Украйна, Молдова е достатъчно малка, за да може да се интегрира в Европейския съюз сравнително лесно. Но тя е изправена пред редица предизвикателства, за да достигне демократичните си стандарти до равнището на ЕС, особено по отношение на борбата с корупцията. Необходимо е да се обърне внимание и на крехката й икономика, енергийната сигурност и въпроса за Приднестровието с 30 000 души проруско население.

Приднестровието, в източната част на Молдова, не е признато от международната общност. Зоната възниква през 1990 г. след кратка гражданска война, избухнала при разпадането на Съветския съюз, а от 1992 г. завършва като замразен конфликт.

"Ние се борим за мирно разрешаване на конфликта и призоваваме Русия да изтегли незаконно разположените си войски", каза Санду. "Нуждаем се от геополитическа възможност, за да можем да разрешим конфликта".

Тя добави: "Какви отношения може да имаш с режим, който убива невинни хора в съседна страна?"

Молдова е готова да си сътрудничи само с "демократични държави, с държави, които зачитат териториалната цялост на други държави, които зачитат международната система, основана на правила", каза тя.

Молдова тръгва по пътя към Механизма за гражданска защита на ЕС

Днес Молдова започва своя път към присъединяване към Механизма за гражданска защита на ЕС – европейска инициатива за солидарност,...

Русия изтъкна желанието на Украйна един ден да се присъедини към НАТО като едно от основанията за нахлуване в съседката си.

Молдова засега не преосмисля позицията си на неутрална страна, каза Санду.

"Но в нашето общество се водят дискусии за това дали неутралитетът ни защитава и ако в някакъв момент хората променят мнението си, разбира се, че ще преразгледаме това решение. Междувременно се опитваме да консолидираме отбранителния сектор на Молдова и разчитаме на нашите приятели".

За "приятели" Молдова разчита много на другите страни участнички в Европейската политическа общност.

Срещата на върха в Кишинев на 1 юни, каза Санду, "е важна, за да видим, че не сме сами, че имаме много приятели".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа