Защо Естония стана страната на дигиталните чудеса?

1037
Защо Естония стана страната на дигиталните чудеса?
Снимка: iStock

Холгер Кик е доцент в Талинския университет и е много щастлив: на 16-и февруари ще се ожени за приятелката си. Естествено са попълнили заявлението за брак дигитално – трябва да посетят общината само за финалния подпис. При евентуален развод един ден би било същото – всичко останало се урежда в интернет.

Дигиталният паспорт е задължителен от над 20 години

Всичко това от години е ежедневие в Естония. След обявяването на независимостта си от тогавашния Съветски съюз страната трябва изцяло да преосмисли администрацията си, което и прави под девиза "Лека, евтина, дигитална". "Принципно тази инфраструктура е изключително важна", казва Флориан Маркус. Той е германец и от години работи като консултант по дигитализацията в Естония.

"Всички имаме електронни лични документи, които в Естония съществуват от 2001-а година. Това е задължително." Към това се добавя обменът на данни между различните ведомства. "На тази база междувременно 99,9 процента от административните услуги са онлайн", казва консултантът. Всичко става в мрежата – покупката на къща, регистрацията на домашно животно, гласуването на избори.

Първите "признаци на остаряване"

Но как стоят при това положение нещата с опазването на личните данни – щом дори и сведенията за здравословното състояние са налични онлайн? На Маркус редовно му се налага да отговаря на този въпрос. "Не всяка служба и не всеки служител имат достъп до данните. Данъчната служба например няма достъп до информацията за здравословното състояние."

Маркус посочва и, че в своя портал винаги може да види кога коя служба е преглеждала неговите данни. В миналото в Естония вече е имало случаи, в които лекари или полицаи са нарушавали правилата, поради което са губили лицензите си и работата си.

Първите дигитални административни услуги в страната съществуват от 1999-а и системите постепенно остаряват. На някои места липсва актуализация и държавата трябва да инвестира допълнително, казват Маркус и други експерти по дигитализацията в Естония.

Номер едно в сферата на дигиталната сигурност

Иначе малката балтийска държава блести не само с дигиталната си администрация, но и с големи постижения в сферата на киберсигурността: по данни на едно проучване тя е на трето място в света в това отношение. В Естония е разположен и Центърът по киберсигурност на НАТО.

Но въпреки това страната не е защитена от атаки, които от избухването на войната в Украйна насам сериозно се увеличават – все пак без осезаемо отражение до момента.

Дигитализацията има граници

Холгер Кик обаче отелязва, че дигитализацията си има граници. За един от най-хубавите дни в живота – сватбата – все трябва да се отиде до общината и в това няма никакъв проблем. "Ако и финалният подпис беше дигитален, би било нелепо – да кликнеш в интернет и вече да си женен. Това би било странно".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа